Γραπτή δήλωση Αλεξίας Σακαδάκη – μέλος της Κεντρικής Επιτροπής

Κάθε χρόνο η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων («World Day against Trafficking in Persons»). Μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ, ούτως ώστε να τονιστεί η ανάγκη για λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εμπορία προσώπων είναι μια διεθνοποιημένη παράνομη επιχείρηση, με τζίρο γύρω στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο τουλάχιστον 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας. Έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος.

Στόχος εμπορίας γίνονται γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια, που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση. Πρόκειται για μία διεθνική μορφή εγκλήματος, η οποία απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την εμπορία ανθρώπων υπολογίζει πως στην αλυσίδα του φαινομένου εμπλέκονται 164 χώρες και άνθρωποι 175 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Κρούσματα εμπορίας προσώπων, δεν παρατηρούνται απλώς στο νησί μας αλλά είναι – δυστυχώς – ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλές είναι οι φορές που αυτές οι περιπτώσεις δε γνωστοποιούνται, λόγω αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να παρέχει επαρκή βοήθεια στα θύματα, και έτσι αδυνατούν να μιλήσουν. Η προσέλκυση των θυμάτων στο νησί μας, με δόλιο τρόπο και η εκμετάλλευση της εργασίας τους ή (έτι χειρότερα) του σώματός τους, είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, είναι αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη σκλαβιά. Ελπίζουμε πως δε θα ανακαλύψουμε και κρούσματα σωματεμπορίου για σκοπούς αλίευσης οργάνων, ένα εξίσου πολύ σοβαρό πρόβλημα σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν πληροφορίες που θέλουν αιτητές πολιτικού ασύλου να είναι πιθανά θύματα εμπορίας ή να τυγχάνουν εκμετάλλευσης στο νησί μας. Κυρίως η εξαφάνιση παιδιών από τις δομές φιλοξενίας εγείρει πολλά ερωτήματα και κτυπά συναγερμό, που θα έπρεπε να ενεργοποιήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υποστηρίζουμε τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης κατά των ανθρώπων και εξάλειψη όλων των μορφών βίας, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μπορούμε να πούμε πως ως κράτος έχουμε φτάσει σε «ικανοποιητικό» βαθμό καταπολέμησης του εν λόγω φαινομένου.