Με το κλίμα ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και υπουργείο Παιδείας να είναι ασταθές και ομιχλώδες, και εν αναμονή και της απάντησης των εκπαιδευτικών οργανώσεων την Δευτέρα στις προτάσεις της Κυβέρνησης, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την ευχή να υπάρξει σύγκλισή και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών ώστε επιτέλους να εισέλθουμε στην ουσία των θεμάτων που αφορούν την Παιδεία.

Δεν μπορούμε πάντως να μην σχολιάσουμε την εισήγηση της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα πρόωρης αφυπηρέτησης σε δασκάλους ηλικίας 58 χρόνων και σε καθηγητές στο 60ο έτος της ηλικίας τους χωρίς την μείωση του 12%.Η πρόταση αυτή προκαλεί. Ποιο κυβερνητικό μυαλό σκέφτηκε κάτι τέτοιο; Αν είναι να καταργηθεί η μείωση του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση τότε αυτό πρέπει να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς. Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της απομείωσης της σύνταξης κατά 12% λόγω πρόωρης αφυπηρέτησής στα 63 αποτελεί την πάγια θέση του Κινήματος μας.

Επιπλέον, μας κάνει εντύπωση που το θέμα των εκατοντάδων αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορες θέσεις εκτός εκπαίδευσης, ακόμα και εκτός του Υπουργείου Παιδείας, για να εξοικονομηθούν πόροι για την Παιδεία, φαίνεται να μην το αγγίζουν οι κυβερνητικές προτάσεις, ενώ είναι ένα από τα πιο ουσιώδη θέματα διαφωνίας και αντιπαράθεσης. Μήπως γιατί τις προτάσεις συνέγραψαν αποσπασμένοι στο υπουργείο εκπαιδευτικοί, ένας από τους οποίους ήταν και ο ίδιος ο υπουργός;

Άλλο σημείο απορίας είναι η εισήγηση της κυβέρνησης για παροχή επιδομάτων και προσαυξήσεων. Ποια είναι άραγε η άποψη του Γενικού Ελεγκτή επί αυτής της εισήγησης; Δεν μας είπαν ότι το μνημόνιο προνοούσε μείωση ή κατάργηση επιδομάτων έναντι μισθού;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Είναι ένα να προβαίνεις σε έναν απαραίτητο εξορθολογισμό με διαπραγμάτευση, κάτω από την ομπρέλα της οποίας θα δώσεις και θα πάρεις για να φτάσεις στην χρυσή τομή και είναι διαφορετικό να δημιουργείς ανισότητες με τρόπο που να φαίνεται ότι περίπου εξαγοράζεται ο μπελάς σε βάρος των δημοσίων οικονομικών και δημιουργώντας καινούργιες ανισότητες.