Η λαλίστατη σε άλλα θέματα Κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά τα όσα αποκάλυψε χθες ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναμέναμε ότι τουλάχιστον θα τοποθετείτο δημόσια, έστω για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Αντ’ αυτού δεν ακούσαμε τίποτα. Σιγή ιχθύος.

Ένας αντικειμενικός αλλά καλά πληροφορημένος παρατηρητής, από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχουν αντικρουστεί ή και διαψευστεί, μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα, αρχίζοντας με την έλλειψη ευαισθησίας που φαίνεται να διακατέχει τόσο την Κυβέρνηση, όσο και τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών προσωπικά.

Διερωτόμαστε πραγματικά ποια θα ήταν η στάση ενός Υπουργού Οικονομικού σε μια άλλη χώρα, αν ακούγονταν τα περί συσκότισης του Υπουργικού, τα περί εκβιασμών, κυκλοφορίας λιστών διαγραφής δανείων, περί λόμπι με πολιτικά κόμματα, για εσκεμμένο εκβιασμό κομμάτων και κοινής γνώμης και τόσα άλλα που καταλόγισε ο κ. Μιχαηλίδης στον ίδιο τον υπουργό.

Τουλάχιστον από ευθιξία, όταν ένας ανεξάρτητος θεσμικός αξιωματούχος καταγγέλλει ένα υπουργό για αυτά τα φοβερά πράγματα, θα περιμέναμε να υπάρχει ικανοποιητική απάντηση ή παραίτηση από τον υπουργό. Η σιωπή συνεπάγεται συνενοχή. Και ας μην απαντήσει να περιμένουμε το πόρισμα. Σε άλλες χώρες ακόμα και πρόσφατα αλλά και στην Κύπρο έχουμε δει να παραιτούνται πολιτικά πρόσωπα από θέσεις στην Κυβέρνηση, από τη στιγμή  που βρέθηκαν υπό κατηγορία, και πριν καταλήξει  σε πόρισμα η ερευνητική επιτροπή.

Εκτός αν δεχτούμε την ερμηνεία του προέδρου Αναστασιάδη ότι όσα συνέβησαν στο Συνεργατισμό ήταν ένα “ατυχές γεγονός”. Προφανώς εννοείται ότι στην ατυχία δεν υπάρχουν ευθύνες. Ήταν κάτι σαν “θέλημα Θεού”.