Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών τιμά τα 28 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ήδη χτες, Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με τον συμβολισμό των γενεθλίων μας, διοργανώσαμε δυο ξεχωριστές εκδηλώσεις, συγκεκριμένα:

  • Δεντροφύτευση στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Δένειας και την περιβαλλοντική οργάνωση ΄Ιδρυμα Λαόνα, στο πλαίσιο του προγράμματος Life-AgrOassis
  • Συνεστίαση μελών και φίλων στο Pavilion στην Λευκωσία. Στην εκδήλωση έχει απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης.

Έχουν περάσει ήδη 28 χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η οποία είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου του 1996, στο Cine Studio, στις εγκαταστάσεις του τότε Κολλεγίου Intercollege, στην Λευκωσία.

Μια μικρή ομάδα πολιτών, που προηγούμενα δεν είχαν οποιοδήποτε κομματικό ή δημόσιο αξίωμα αλλά πλούσια δράση και εμπειρία στους αγώνες για το περιβάλλον και την προστασία της Φύσης, αποφάσισαν να αναλάβουν το βάρος της εκπροσώπησης στην Κύπρο του κινήματος της Πολιτικής Οικολογίας.  Εκείνη την εποχή οι Πράσινοι μετρούσαν ήδη μια 15ετία ευκρινούς παρουσίας στην πολιτική σκηνή των χωρών της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Δύο χρόνια μετά-το 1998- το Κίνημα των Πρασίνων της Κύπρου έγινε δεκτό στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ως μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων και το 2004 συμμετείχε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, συνιστούν την τέταρτη σε αριθμό ευρωβουλευτών ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελεί φαινόμενο στην πολιτική ιστορία της Κύπρου αφού είναι το μακροβιότερο πολιτικό σχήμα από όσα ιδρύθηκαν μετά το 1976 όταν διαμορφώθηκε το μεταμακαριακό πολιτικό σύστημα της χώρας μας, με τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός  ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλά πολιτικά σχήματα που εμφανίστηκαν  στην πολιτική ζωή της χώρας, είχαν την μικρή ή μεγάλη τους ιστορία, αλλά τελικά έχουν εξαφανιστεί χωρίς να καταφέρουν να αντέξουν στον χρόνο πέραν της μίας  δεκαετίας.

Αντίθετα, το Κίνημα Οικολόγων μετρά ήδη τρεις σχεδόν δεκαετίες ζωής και όλες οι ενδείξεις και οι οιωνοί προβλέπουν ότι θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να προσφέρει στον τόπο και τον λαό με την ίδια συνέπεια, καθαρότητα θέσεων και πράξεων, αγωνιστικότητα και τιμιότητα, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Τα 28α γενέθλια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποτελούν την εμβληματική αφετηρία για τη μεγάλη μάχη των πολλαπλών εκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

Μετά το πρόσφατο Καταστατικό Συνέδριο, το έκτακτο Εκλογικό Συνέδριο και τις Επαρχιακές Συνελεύσεις που ακολούθησαν, το Κίνημα προετοιμάζεται εντατικά για το Πολιτικό Συνέδριο (9 Μαρτίου 2024) όπου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και αναβαθμιστεί το μανιφέστο των πολιτικών θέσεων ενόψει των Ευρωεκλογών. Σημειώνεται ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συμμετείχε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Διευρυμένο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος όπου εγκρίθηκε το Μανιφέστο των Πρασίνων για τις Ευρωεκλογές με ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό (κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά).

Αμέσως μετά το Πολιτικό Συνέδριο, θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές, όπου προσβλέπουμε σε άλλη μία επιτυχία για το οικολογικό κίνημα της Κύπρου.

Ο στόχος μας και σε αυτή την εκλογική μάχη είναι να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον λαό και στον τόπο. Να βάλουμε πρώτο τον Άνθρωπο και τη Φύση. Να αποδείξουμε σε όσους μας αμφισβητούν, παρά την ιστορία και την πολυεπίπεδη δράση και προσφορά μας, πως μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων και της φύσης και ότι η πατρίδα μας μπορεί να ελπίζει σε ένα αύριο πολύ καλύτερο από το σήμερα.

Το σήμερα της ημικατεχόμενης και μοιρασμένης μας πατρίδας,

το σήμερα της κλιματικής κρίσης που απειλεί την ανθρωπότητα,

το σήμερα της περιβαλλοντικής κρίσης που καταστρέφει το περιβάλλον,

το σήμερα της κοινωνικής αδικίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής που οδηγεί τους πολίτες στη δυστυχία και την παραίτηση,

το σήμερα των πολέμων και της πείνας που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση,

το σήμερα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αναβίωσης του φασισμού,

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Το μήνυμά μας προς την κοινωνία είναι απλό: υπάρχει ελπίδα. Τολμούμε να πολεμήσουμε το μαύρο, να κερδίσουμε ένα λαμπρό πράσινο μέλλον, για την Κύπρο, την Ευρώπη κι ολόκληρο τον κόσμο.

Το μαύρο μπορούμε να το αλλάξουμε με το πράσινο της ελπίδας. Για αυτό κάνουμε το μαύρο πράσινο, με τόλμη, θάρρος και αποφασιστικότητα!