Δήλωση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής κ. Γεωργίας Ναθαναήλ

Από το κελί του το 2021 ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι, γράφει “και αν το σκεφτείς προσεκτικά, δεν είμαι στη φυλακή αλλά σε ένα διαστημικό ταξίδι… προς έναν υπέροχο νέο κόσμο”.

Γεωργία Ναθαναήλ, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

 

Ο ξαφνικός θάνατος του Ναβάλνι, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στο ρωσικό στρατόπεδο του Αρκτικού Κύκλου Κ-13, είχε ως αποτέλεσμα να σιγήσει η πιο ισχυρή και συνεπής φωνή κατά της διακυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με διάφορους πολιτικούς αναλυτές στη Ρωσία, η “δολοφονία”, όπως ήδη χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του από την εκπρόσωπο του Κίρα Γιαρμίς, εξυπηρετεί την εκμηδένιση της πιθανότητας ήττας του Πούτιν στις επερχόμενες εκλογές και δίνει το μήνυμα, πως η Ρωσική διοίκηση θα δρα ακόμα πιο αδυσώπητα απέναντι στους αντιπάλους της εντός της χώρας αλλά και όπου αλλού.

Ο Ναβάλνι αντιτάχθηκε δημόσια, μεθοδικά και με τεράστια απήχηση ενάντια στη διαφθορά και την αυθαιρεσία της ρωσικής εξουσίας.

Τον Μάρτη του 2017 καταφέρνει μαζί με την ομάδα του να κινητοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εκατό διαφορετικές πόλεις της χώρας του.
Στη Μόσχα το 2021 συγκεντρώνονται 50 000 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σύλληψη του, με την οικειοθελή επιστροφή του στη Ρωσία (έχοντας αποθεραπευτεί στη Γερμανία, μετά από δηλητηρίαση) και ελάχιστες μέρες μετά την προβολή της ταινίας του Ναβάλνι και της οργάνωσης του – Ένωση ενάντια στη διαφθορά – FBK : “Το παλάτι του Πούτιν”.

Ο παγκόσμιος τύπος απέτυχε να προβάλει τις δράσεις αυτές επάξια, για να γίνει καλύτερα κατανοητή η τεράστια συνεισφορά και επιρροή του Ναβάλνι.

Πεθαίνει ενώ είχε καταδικαστεί σε πολυετή ποινή φυλάκισης, και ενώ βρισκόταν σε κελί απομόνωσης. Και ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει αναγνωρίσει τον Ναβάλνι ως κρατούμενο πολιτικής συνείδησης.

Σε επιστολή του προς τους συναγωνιστές του, λίγες μέρες πριν τον θάνατο του δήλωνε πως αν σκοτωθεί, το γεγονός αυτό από μόνο του φανερώνει τη δύναμη τους και το πόσο πολύ τους φοβάται το καθεστώς. Για αυτό και τόνιζε πως δεν ήταν επιτρεπτό να παρατήσουν τον αγώνα σε αυτό το στάδιο.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λίγες ώρες πριν η αστυνομία δεν επέτρεπε σε επισκέπτες να παραμένουν στο σημείο και περιόρισε στο ελάχιστο την προσβασιμότητα. Τα όσα λουλούδια και κεριά απέμειναν πάνω στο χιόνι, είναι ακόμα εκεί. Στο σημείο των θυμάτων της Σοβιετικής καταπίεσης, στη σκιά της πρώην έδρας της KGB, στην πλατεία Λουμπιάνκα.

Κι όμως, τα σύμβολα αυτά της καταπίεσης, μπορούν να μετατραπούν πλέον σε σύμβολα ελευθερίας – στον υπέροχο, νέο κόσμο που ονειρεύτηκε…