Η συμμετοχή του 17χρονου Τουρκοκύπριου ποδοσφαιριστή Ταχσίν Οζλέρ στην Εθνική Νέων είναι μια θετική ένδειξη για τη δημιουργία συνθηκών μιας ενωμένης κοινωνίας, οικονομίας και χώρας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε καταθέσει με επιστολή του Προέδρου κ. Γιώργου Περδίκη προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μια σειρά από μονομερή μέτρα με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους Τουρκοκυπρίους. Ένα από αυτά αφορούσε και τον αθλητισμό.

Κάποια άλλα ήταν τα εξής:

  • Ενθάρρυνση της συνεργασίας με Τουρκοκύπριους στις παροικίες.
  • Να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή για τις περιοχές Natura 2000 με αιχμή Ακάμας -Καρπασία
  • Να διαμορφωθούν συνθήκες επιστροφής των Τ/Κ σε παραδοσιακές γειτονιές και κοινότητες τους π.χ. στον Άγιο Αντώνιο Λεμεσού
  • Σε συγκεκριμένες υποεπιτροπές ανάμεσα σε αυτές που θα δημιουργηθούν για στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου να κληθούν Τ/Κ εμπειρογνώμονες
  • Ενίσχυση δράσεων από τα κόμματα (π.χ. χρηματοδότηση λειτουργίας ιστοσελίδας στην τουρκική) και άλλους οργανισμούς που να απευθύνονται στους Τ/Κ.
  • Να τιμηθούν προσωπικότητες της Τ/Κ κοινότητας που αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία ή ήταν θύματα εξτρεμιστών.
  • Χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση δράσεων, βραβείων, κοινών ερευνητικών “Project” που να συμμετέχουν ή να αφορούν τους Τ/Κ.

Τονίσαμε ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να απευθύνονται καθαρά στους πολίτες και σε καμία περίπτωση στο ψευδοκράτος για να μην δημιουργηθούν αντιδράσεις στην Ε/κ κοινότητα και να μην μπορούν να εκληφθούν/προβληθούν από το καθεστώς ή κύκλους προσκείμενους σε αυτό στην Τ/κ κοινότητα ως δικαίωση δικής τους διεκδίκησης.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι τελούμε εν αναμονή του πλήρες κειμένου των μέτρων που αφορούν την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων, τα οποία ανακοινώθηκαν από τις 26 Ιανουαρίου.