Η προσπάθεια ανασκευής της δήλωσης Άιντε από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να καλύψει τη μονομέρεια του απερχόμενου Ειδικού Συμβούλου. Ο κ. Άιντε, όχι φραστικά, αλλά στην πράξη έχει δείξει επανειλημμένως την πεποίθησή του, πως το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι η τουρκική κατοχή, αλλά το αίτημα των Ελληνοκυπρίων να ζήσουν σε ένα φυσιολογικό κράτος.

Ελπίζουμε η ανασκευή αυτή να μη συνδέεται με τη φημολογούμενη πρόθεση του να επιστρέψει στη θέση του Ειδικού Συμβούλου σε περίπτωση που αποτύχει (και) σε πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της χώρας του.

Βέβαια ακόμα και μέσα από την ανασκευή των δηλώσεων του, επιβεβαιώνει την αρνητική στάση του έναντι των Ελληνοκυπρίων αφού εξακολουθεί να βλέπει περισσότερη διάθεση για λύση στους Τουρκοκύπριους. Και βέβαια κανένας δε μας εξήγησε, πως βρέθηκε σε δεξίωση στο παράνομο “Προεδρικό Μέγαρο”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έστω και τώρα οφείλει να θέσει στα Ηνωμένα Έθνη το ζήτημα του εκάστοτε προσώπου που θα στελεχώνει τη θέση του Ειδικού Συμβούλου για το Κυπριακό. Ελάχιστη προϋπόθεση γι αυτό, είναι να τηρεί στοιχειωδώς τις αρχές των ίσων αποστάσεων, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας, στοιχεία που δυστυχώς δεν διέθετε ο κ. Άιντε. Όσο όμως αυτό δε συμβαίνει, οι “Άιντε” που θα ακολουθήσουν ίσως είναι χειρότεροι από τον απερχόμενο.