Η χλιαρή στάση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όσον αφορά το ζήτημα της άρνησης των κατοχικών αρχών να ανοίξουν τις διόδους των οδοφραγμάτων είναι ένα καταδικαστέο γεγονός .
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι φανερά «εκνευρισμένος» με την ουδέτερη στάση της ΟΥΝΦΙΚΙΠ για αυτό και έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών να συντάξει επιστολή που να καταγγέλλει την εν λόγω στάση της ΟΥΝΦΙΚΙΠ .
Η αίσθηση μας είναι πως κάποιος άλλος αποφασίζει και οι εντολές της Άγκυρας είχαν απώτερο σκοπό να ματαιώσουν αυτό που είχε αποφασιστεί από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Είναι επιεικώς απαράδεκτη η στάση της κας Σπέχαρ η οποία σε πρόσφατα γεγονότα που έχουν σχέση με τα οδοφράγματα δεν δίστασε να τοποθετηθεί κριτικά κατά των αποφάσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης (οι οποίες παρεπιπτοντως αποδειχθηκαν σωστές από υγειονομικής άποψης).
Που είναι τώρα η κα Σπέχαρ να καταγγείλει το κατοχικό καθεστώς;
Και που είναι η κα Σπέχαρ για τους κατοίκους της Τηλλυρίας, της Αθηένου και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς που ταλαιπωρούνται από την εμμονή των Τούρκων να κρατούν κλειστά τα περάσματα στα Κόκκινα και το Πυρόι ;
Αναμένουμε λοιπόν να λάβουν υπόψη τους τα Ηνωμένα Έθνη και το αίτημα των κατοίκων Τηλληρίας, Αθηένου και Πόλης Χρυσοχούς να μπορούν να μεταβαίνουν σε σύντομο χρόνο στις εργασίες τους στη Λευκωσία. Δεν είναι μόνο οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι που έχουν δικαιώματα. Υπάρχουν και ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που ταλαιπωρούνται για χρόνια λόγω της απάνθρωπης αδιαλλαξίας του κατοχικού καθεστώτος.
Θεωρούμε απαράδεκτο από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί πως από τις 8/6 θα επανερχόταν η σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων τώρα η ΟΥΝΦΙΚΙΠ να τηρεί μια ουδέτερη στάση χωρίς να καλύπτει το κατοχικό καθεστώς.