Φαίνεται πως το οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 3, δεν ανακόπτεται, παρά την κατάφωρη παρανομία του. Αυτό βεβαίως, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, αφού ο διεθνής παράγοντας στην πλειονότητά του αρκείται σε χλιαρές τοποθετήσεις, αόριστου χαρακτήρα.

Κορωνίδα αυτής της μορφής των τοποθετήσεων, αποτελεί η δήλωση Γκουτέρες, ο οποίος περίπου περιγράφει τη μη αρμοδιότητά του για ζητήματα διεθνούς φύσης. Προφανώς, ο παράνομος χαρακτήρας της παρέμβασης από την κατοχική Τουρκία, δεν φαντάζει ικανός λόγος ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν ξεκάθαρη θέση, ενάντια στη χώρα που κατέχει έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους και μέλους τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να επιδιώξει την σαφή και θεσμική αποτύπωση της καταδίκης των τουρκικών παρανομιών. Ταυτόχρονα πρέπει με τρόπο σαφή να υπάρξει τοποθέτηση που θα ξεκαθαρίζει στην Τουρκία πως η απειλητική ρητορική, πόσο μάλλον οι ενέργειες της, δεν θα παραμείνουν χωρίς συνέπειες ως προς της ευρω-τουρκικές σχέσεις.