Του Αντρέα Μαυρίκιου*

Κουράστηκα πλέον να το ακούω.

Αντιλαμβάνομαι το θυμό και την απογοήτευσή σου – και εγώ τα περνάω κατά καιρούς – αλλά όχι, ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι. Όπως ΔΕΝ είναι όλοι οι άντρες γουρούνια, ΔΕΝ είναι όλοι οι μπάτσοι δολοφόνοι, ΔΕΝ είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ρουφιάνοι, ΔΕΝ είναι όλες οι γυναίκες π$*#&νες και πολλές άλλες τέτοιες αηδιαστικές εκφράσεις που ισοπεδώνουν τα πάντα και αδικούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Πάντα παραπονιόμαστε πως εμάς τους νέους μας έχουν στην «απέξω», πως άλλοι αποφασίζουν για εμάς, πως είμαστε έρμαια των καταστάσεων. Όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουμε, βέβαια, η αποχή ειδικά στις δικές μας ηλικίες, είναι δυσανάλογη με το παράπονο μας. Γιατί;

Το τι θα ψηφίσεις θα το αποφασίσεις εσύ, αλλά εάν δε θες να πας να ψηφίσεις, τότε κάπως πρέπει να σε πείσω να το κάνεις, ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις.

Ο Βολταίρος είπε «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» και συμπεριέλαβε μέσα σε δεκαπέντε λέξεις το νόημα της δημοκρατίας.

Θεωρώ δεδομένο βέβαια, πως πριν πας να ψηφίσεις, έχεις διαβάσει, έχεις ενημερωθεί και δεν πας γιατί αυτό θα ψηφίσουν οι γονείς σου ή γιατί το άκουσες σε μια καφετέρια και σε έπεισε. Σε έχω για πολύ παραπάνω, νεαρέ/η.

Γιατί να πας να ψηφίσεις;

  1. Γιατί, δεν είναι δυνατόν, έστω και διά της ατόπου απαγωγής, κάποιο από τα κόμματα/άτομα που κατεβαίνουν στις εκλογές, θα είναι λίγο πιο κοντά σε αυτά που πιστεύεις.
  2. Γιατί η ψήφος, είναι δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολύ αγώνα και πολύ προσπάθεια, ΕΙΔΙΚΑ για τις γυναίκες.
  3. Γιατί είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές και ΚΑΘΕ ψήφος μετράει.
  4. Γιατί πρέπει να συμμετέχεις στις εκλογικές διαδικασίες, καθώς είσαι ενήλικας, νοήμων, με προβληματισμούς και ωριμότητα.
  5. Γιατί αν δεν πας εσύ που είσαι νέος/α, ποιός θα πάει; ΠΟΙΟΣ;
  6. Γιατί αν δεν πας και ακολουθήσουν το παράδειγμά σου και άλλοι, σημαίνει απαξίωση προς τις δημοκρατικές διαδικασίες που σημαίνει άνοδος επικίνδυνων πολιτευμάτων (π.χ. ΕΛΑΜ, Χρυσή Αυγή) που σημαίνει πως τότε θα δεις πόσο σημαντική είναι η δημοκρατία, έστω κι αν είναι έτσι όπως είναι.
  7. Γιατί δε γίνεται να παραπονιέσαι και να κλαίγεσαι, να βρίζεις τον έναν, να βρίζεις τον άλλον, αλλά να μην ψηφίζεις.

ΞΥΠΝΑ – ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ – ΠΑΡΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Αντρέας Μαυρίκιος

Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού

Κεντρικής και Οικονομικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών