Δεν είναι το καλύτερο να διαπιστώνεται μετά από μια καταστροφή ότι είχαν έγκαιρα γίνει οι προειδοποιήσεις αλλά τα μέτρα δεν πάρθηκαν έγκαιρα ή δεν ήταν αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, με ερώτησή του προς την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλική Αναστασιάδου τον Ιανουάριο του 2019, ζητούσε πληροφορίες σχετικά με την αεροπορική εταιρεία TUS, μετά από τις αρνητικές εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων της και την οικονομική της βιωσιμότητα.

Η Υπουργός σε απαντητική της επιστολή τον Απρίλιο του 2019 ανέφερε πως η TUS ήταν υπό στενή παρακολούθηση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για τη συμμόρφωσή της με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, που εκδίδονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπορίας, καθώς σε έλεγχο του στόλου των αεροσκαφών της, εντοπίστηκε αριθμός τεχνικών προβλημάτων.

Όπως ανέφερε  η κ. Αναστασιάδου, ζητήθηκε από την εταιρεία να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες να προσλάβει εξειδικευμένους σύμβουλους και να ενδυναμώσει το προσωπικό της.

«Ακόμη η χρηματοοικονομική της απόδοση ως κοινοτικού αερομεταφορέα βρισκόταν κάτω από συνεχή παρακολούθηση για να είναι σίγουρο πως ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες και δυνητικές οικονομικές υποχρεώσεις της για περίοδο δώδεκα μηνών», έγγραφε η κα Αναστασιάδου.

Είναι η δεύτερη κυπριακή εταιρεία που αναστέλλει το πρόγραμμα της μέσα στο 2019, ενώ άλλες ξένες εταιρείες έχουν κλείσει ή περιορίσει το πτητικό τους πρόγραμμα για την Κύπρο. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν εκτοξευτεί, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας προς και από τη Κύπρο.

Ο υπό παραίτηση Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδης που χαιρόταν όταν έκλεινε τις Κυπριακές Αερογραμμές και έλεγε ότι η αγορά θα καλύψει το κενό τι έχει να πει σήμερα;

 

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών