Ο Δήμος Λευκωσίας ως πολεοδομική αρχή αναμένεται να συζητήσει κατά την αυριανή του συνεδρία την αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση  δεκαώροφης πολυκατοικίας σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα. Αυτό έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις τόσο από δημότες και Δημοτικούς Συμβούλους όσο και αρμόδιους κυβερνητικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στις 2/4/19 στάλθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη επιστολή από ομάδα Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Λευκωσίας (που συνυπογράφεται και από τον δημοτικό σύμβουλο του Κινήματος κ. Κυριάκο Τσιμίλλη) η οποία αναφέρει τις σχετικές πρόνοιες του νόμου, εξηγώντας πως όχι μόνο αλλοιώνεται ο ειδικός χαρακτήρας της περιοχής, αλλά φαίνεται ότι παραβιάζονται και συγκεκριμένες νομοθεσίες.

Η πρόθεση κατασκευής της δεκαώροφης πολυκατοικίας αφορά την περιοχή του Λήδρα Πάλας και των δικαστηρίων, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) και σαν τέτοια προστατεύεται από τη νομοθεσία με συγκεκριμένους περιορισμούς ώστε να μην αλλοιωθεί αυτός της ο χαρακτήρας. 

Μοναδικό κτήριο στην περιοχή που είναι πολυώροφο είναι η πολυκατοικία Σιακόλα, ένα κτήριο κτισμένο πριν πολλές δεκαετίες, στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής. Η ανέγερση ενός δεκαώροφου κτιρίου μέσα σε μια περιοχή με διώροφα κτήρια, σαφώς και θα αλλοιώσει, με τρόπο μη αντιστρεπτή, το αστικό περιβάλλον και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο στην πορεία καταστροφής της περιοχής και της οικοδομικής που αναπόφευκτα θα επικρατήσει στη συγκεκριμένη περιοχή του οκταώρου ή δεκαώροφου κτηρίου.

Αναμένουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα προχωρήσει στην έκδοση μιας τέτοιας καταστροφικής πολεοδομικής άδειας.