Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, για άλλη μια χρονιά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16 με 22 Σεπτεμβρίου).

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός έφτασε στη Κύπρο απο το 2002 με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, το οποίο οργάνωσε απο τότε μια σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο «Πάω στη πόλη χωρίς αυτοκίνητο».

Ουσιαστικό και κύριο μήνυμα αυτών των εκδηλώσεων είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων απο την μονοκρατορία του ιδιωτικού αυτοκινήτου και ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης απο άλλα μέσα, σίγουρα πιο οικολογικά και εναλλακτικά.

Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό προωθείται πλέον και πανευρωπαϊκά μια πολιτική που προβάλει το περπάτημα, την ποδηλασία και δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ως τους πλέον επιθυμητούς τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.

Δυστυχώς στην Κύπρο, αφού ο θεσμός των ευρωπαϊκών ημερών βιώσιμης κινητικότητας έφυγε από την ευθύνη του Κινήματος Οικολόγων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, πέρασε πλέον στην αρμοδιότητα άλλων θεσμών, όπως της κυβέρνησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τα χρόνια έχει ατονήσει, ατροφήσει και εκφυλιστεί σε μια μικρή γιορτή.  Δεν είναι αυτό που εμείς θα θέλαμε να γίνεται, γι’ αυτό και επιλέξαμε φέτος να ακολουθήσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα επικοινωνίας με το κοινό.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

19:00   Παρουσίαση του νέου νόμου για την διακίνηση ποδηλάτων World από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κινήματος στη Λευκωσία (Περικλέους 63, Γραφείο 102, 2021 Στρόβολος).

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

 18:30   Παρουσίαση και συζήτηση με θέμα «Έξυπνες Πόλεις – Πως μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων, την μείωση των ρύπων και τη μείωση της χρήσης πρώτων υλών;». Την παρουσίαση και συζήτηση διοργανώνει ο Νεολαία Οικολόγων και θα πραγματοποιηθεί στο Grind Cafe στη Λευκωσία (Σταυρού 79, 2035, Στρόβολος).

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

 19:00 Παρουσίαση του νέου νόμου για την διακίνηση ποδηλάτων World από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Κινήματος στη Λεμεσό (Γλάδστωνος 77 Πολυκατοικία ΚΟΑΛΑ Διαμ. 31, 3032 Λεμεσός).