Κατά τους εορτασμούς της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας κ. Φουάτ Οκτάι, φρόντισε για ακόμα μια φορά να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις που έχει η Άγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό.

Κάνοντας λόγο για ύπαρξη ανάγκης νέων ιδεών και προτάσεων στο Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά με τις μονόπλευρες ενέργειές της έδειξε ότι δεν θα μοιραστεί ούτε το φυσικό αέριο. «Ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει ακόμα λύση στο νησί είναι η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς. Είναι εμφανές ξεκάθαρα ότι οι Ε/κ δεν έχουν πρόθεση να δημιουργήσουν έναν συνεταιρισμό με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας», δήλωσε.

Εφαρμόζοντας την ιδέα «όλα μας ανήκουν», ο κ. Φουάτ Οκτάι και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησαν διαμοιρασμό εξουσιών και πόρων. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ονειρεύτηκε ότι το ψευδοκράτος μπορεί να γίνει κέντρο τουρισμού και εκπαίδευσης στην περιοχή, από την Κύπρος μέχρι τη Συρία και Λιβυή, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση στις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

Απο την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μας υπενθύμισε ότι η στάση της Τουρκίας παραμένει ως ήταν στο Κρανς Μοντάνα. Όσοι νομίζουν – είπε- ότι θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τουρκικό στρατό και εγγυήσεις καλά κάνουν να ξυπνήσουν. Προφανώς αυτό το μήνυμα πρέπει να το εκλάβουν όλοι εδώ στην Κύπρο πολύ σοβαρά και να παύσουν να στρουθοκαμηλίζουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων καθώς και την στάση που επέλεξε να τηρήσει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια όμως οφείλουμε να καυτηριάσουμε το γεγονός ότι πολλές από τις δηλώσεις που έγιναν κατά την χθεσινή μέρα αποτελούν συνέπεια της σύγχυσης που επικρατεί στην Κυπριακή Κυβέρνηση σε σχέση με το είδος της λύσης που επιδιώκει.

Καλούμε ακόμα μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό από τώρα και στο εξής με το σύνολο των εξελίξεων και του υπενθυμίζουμε πως να έχει συνεχώς υπόψη πως ότι καταγραφεί στους «όρους αναφοράς» για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, θα μετατραπεί σε ένα εγχειρίδιο και εφόσον συμφωνηθεί, τίποτα δεν θα είναι συζητήσιμο.