Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη άναψε το πράσινο φως για την ανέγερση δεκαώροφου κτιρίου στην οδό Κινύρα στη Λευκωσία σε μια περιοχή ειδικού χαρακτήρα (ΠΕΧ) όπου οι πλείστες οικοδομές είναι διατηρητέες. Το συγκεκριμένο έργο είχε απορριφθεί από την αρμόδια πολεοδομική αρχή δηλαδή τον Δήμο Λευκωσίας ενώ είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και το Τμήμα Πολεοδομίας (καθώς και πλείστοι άλλοι φορείς – ΕΤΕΚ, ΠΟΑΚ, ICOMOS, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, Φίλοι της Λευκωσίας, Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα) καθώς αδιαμφισβήτητα θα αλλοιωθεί ο παραδοσιακός αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κ. Κυριάκος Τσιμίλλης αναφέρει πως: «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση αυτή. Από την αρχή είμασταν κάθετα αντίθετοι για την ανέγερση του εν λόγω ψηλού κτιρίου σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Η ανεξέλεγκτη ανέγερση των πολυώροφων κτιρίων χωρίς την εκπόνηση ενός γενικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων είναι καταστροφική και δεν είναι αποδεκτή, ούτε ορθή. Η συγκεκριμένη έκβαση της ιεραρχικής προσφυγής ουδόλως σημαίνει πως δεν θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις για να την ανατρέψουμε. Έχουμε νομικά και άλλα επιχειρήματα που θα αξιοποιήσουμε στην πορεία.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική για τα ψηλά κτίρια. Πρέπει να σταματήσει την πολιτική της ανεξέλεγκτης παροχής ορόφων και τετραγωνικών μέτρων σε επενδυτές.

Πρέπει – ειδικά για την περίπτωση της οδού Κινύρα – να γίνει σεβαστός ο ειδικός χαρακτήρας της περιοχής και η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των  κατοίκων. Πιθανή  έγκριση της αίτησης για έκδοση πολεοδομικής άδειας θα θέσει σε άμεσο  κίνδυνο τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της συγκεκριμένης ΠΕΧ και θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για πλήρη καταστροφή της».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί τον Δήμο Λευκωσίας να προσφύγει κατά της απόφασης της Κυβέρνησης και να ζητήσει άμεση αναστολή/ανάκληση της εφαρμογής της.