Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για πρόταση για λύση του Κυπριακού με «αυτοδιοικούμενες περιοχές» από μέρους της κ. Λουτ.

Μετά την απαράδεκτη απαίτηση της Τουρκίας για τη λύση δυο κρατών στο Κυπριακό, τώρα φαίνεται πως ο Τατάρ προσπαθεί να πείσει ότι η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες Τζέιν Χολ Λουτ είχε προτείνει λύση που να περιλαμβάνει αυτοδιοικούμενες περιοχές. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή και επιζήμια εξέλιξη, που εάν πραγματικά έρθει στο τραπέζι του διαλόγου, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην επανέναρξη και εξέλιξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, μια τέτοια πρόταση, φεύγει εντελώς του πλαισίου διαπραγμάτευσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε την απαρέσκεια μας για τις μεθόδους που φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Τατάρ, σπέρνοντας ψευδείς ειδήσεις και προκαταβάλλοντας διαδικασίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά τουλάχιστον αν όχι και η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για έναρξη ειλικρινούς απευθείας διαλόγου. Αναμένουμε να κληθούμε σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερωθούμε από τον Προέδρο για τη διαμειφθέντα στις διάφορες συναντήσεις υψηλού επιπέδου που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα.