Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θέλουμε για μία ακόμη φορά να αναδείξουμε την έντονη αντίθεση μας στην προτεινόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου εντός της θάλασσας στην περιοχή της νέας Ακταίας οδού.

Με αφορμή τα όσα δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες στον ημερήσιο Τύπο περί δισταγμού της Κυβέρνησης λόγω του αυξημένου κόστους και την εμμονή του Δημοτικού Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι τουλάχιστον αναφορικά με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη η πρόταση αποτελεί επικίνδυνο πισωγύρισμα.

Είναι αδιανόητο την ώρα που ο Δήμαρχος  και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού διατυμπανίζουν τη συμμετοχή της Λεμεσού στο έργο των 100 ευρωπαϊκών πράσινων πόλεων με προοπτική η Λεμεσός να καταστεί ενεργειακά ουδέτερη πόλη σε μία δεκαετία, από την άλλη να επιμένουν να θεωρούν τη θάλασσα ως τσιφλίκι τους και ως μέρος του τσιμεντώματος της πόλης.

Επιβάλλεται, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να κατανοήσουν ότι η οδός της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν χωρούν εκπτώσεις ούτε αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές. Οι πράξεις πρέπει να συνάδουν με τις διακηρύξεις. Καλούμε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού να σταματήσουν να προωθούν έργα που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της πόλης μας και που οδηγούν στην ραγδαία επιδείνωση του οικολογικού αποτυπώματος της πόλης μας.

Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Μεταφορών αντί να ανησυχεί (μόνο) για το κόστος ανέγερσης του μουσείου εντός της θάλασσας και να το συζητεί με το δήμαρχο της Λεμεσού να αποταθεί, να ζητήσει και να ακούσει τις τεκμηριωμένες απόψεις των πλέον αρμοδίων φορέων όπως είναι για παράδειγμα το ΕΤΕΚ και η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού. Υπάρχει αντίλογος ακόμη και για τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου μουσείου.

Εμείς, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συναίνεση με τις φαραωνικές αντιλήψεις, παρωχημένων εποχών, τις οποίες προωθούν το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος της Λεμεσού.

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών