Τα σχέδια αναβάθμισης της ακτογραμμής της Χλώρακας μας προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς πρόκειται για σχέδια που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι δεν διασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια και ενέχουν πολλούς κινδύνους, αλλά και περιβαλλοντικό κόστος.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Πάφου κ. Νικόλας Αρκαδίου σε δηλώσεις του αναφέρει πως: «Μετά και την τοποθέτηση της Δρ. Ξένιας Λοϊζίδου, ακτομηχανικού με πολλά χρόνια εμπειρίας σε θέματα παράλιας προστασίας και θαλάσσιων κατασκευών, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για τα προγραμματιζόμενα παράκτια έργα. Συγκεκριμένα, η καταστροφή του βραχώδους ανάγλυφου, σε συνδυασμό με τα μεγάλης έντασης κύματα δημιουργούν πυθμενικά ρεύματα που θα βάζουν σε κίνδυνο τους λουόμενους. Επιπλέον, τα ρεύματα αυτά θα αφαιρούν κάθε χειμώνα την άμμο που θα τοποθετούν οι τοπικές αρχές για να κάνουν πλαζ, και θα γίνονται ετήσιες διαδικασίες μετακίνησης άμμου που θα επηρεάζουν την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Παράλληλα εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατασκευή πολλαπλών κυματοθραυστών και τα σχέδια για νέα Μαρίνα Πάφου στην Κισσόνεργα. Υπενθυμίζουμε πως ήδη έχει προειδοποιηθεί η πολεοδομική αρχή Πάφου για τον σοβαρό κίνδυνο που ενέχει η διάβρωση συγκεκριμένων σημείων που θέλουν να χωροθετήσουν την μαρίνα, από σχετική μελέτη του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.

Καλούμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές να επανεξετάσουν τους κινδύνους και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των υπό σχεδιασμό έργων στην Χλωρακα και Κισσόνεργα. Πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι πάντα η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο».