Σε ελέγχους 26 δικηγορικών γραφείων ανακοίνωσε ότι προέβη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) για τα χρυσά διαβατήρια.

Όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ κ. Χρίστος Κληρίδης σε 4 δικηγορικά έχει επιδοθεί κατηγορητήριο, σε 5 έχει ήδη εκδοθεί και επιδοθεί απόφαση ενοχής, ενώ σε 3 έχει ήδη επιβληθεί και επιδοθεί απόφαση ποινής. Για πέντε δικηγορικά γραφεία, έχει ετοιμαστεί έκθεση και μελετάται από το τμήμα κατά του ξεπλύματος χρήματος του ΠΔΣ, ενώ σε μία περίπτωση εκκρεμεί ποινική υπόθεση, την οποία χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία.

Σημειώνεται πάντως ότι δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στην ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στα δικηγορικά γραφεία τα οποία έχει  ήδη επιβληθεί τιμωρία. Πού πάει η διαφάνεια και πού το name and shame;

Την ίδια ώρα η δίκη για το ρεπορτάζ / ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα πάει από αναβολή σε αναβολή με τη Δικαιοσύνη να αργεί.

Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων αδιαμφισβήτητα αμαύρωσε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο. Η καθυστέρηση γεννά νέα ερωτηματικά.

Είναι απαράδεκτο μέχρι και σήμερα να συγκαλύπτονται ονόματα και καταστάσεις. Τι κάνει για αυτό η Γενική Εισαγγελία;

Πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη δημοσιοποίηση όλων όσων εμπλέκονται, είτε πρόκειται για δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία, είτε πρόκειται για Υπουργούς και βουλευτές, είτε πρόκειται για κρατικούς λειτουργούς, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ταυτόχρονα καλούμε τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των δικηγορικών γραφείων στα οποία ο ίδιος έχει ήδη επιβάλει τιμωρία.

Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων φαίνεται να έχει ξεχαστεί στην Κύπρο. Εμείς όμως ως Κίνημα, που είχαμε από το 2010 μιλήσει για την ανήθικη πρακτική της εκμετάλλευσης της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας και της «πώλησης Ευρωπαϊκών διαβατηρίων» περιμένουμε ακόμα να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε επιτάχυνση της διαδικασίας ακύρωσης όσων υπηκοοτήτων δόθηκαν παράνομα ή καταχρηστικά. Αναμένουμε να ξεκινήσει η ποινική δίωξη των υπευθύνων, και να καταργηθεί επιτέλους ο νόμος που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι επενδύσεων. Όσο υπάρχει αυτός ο νόμος, δεν πείθουμε τη διεθνή κοινότητα ότι αλλάξαμε νοοτροπία και πρακτικές.