Όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης” αναφορικά με την εκτεταμένη παρουσία του φυτοφαρμάκου oxadixyl σε κρασιά εσοδείας 2015 είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Όχι μόνο διότι αποτελούν απόδειξη ότι το σύστημα ελέγχου των φυτοφαρμάκων είναι διάτρητο, αλλά και γιατί οι αρμόδιες αρχές φέρονται να συγκάλυψαν το γεγονός. Βεβαίως εφόσον οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και πράγματι λειτουργοί των υπηρεσιών επέλεξαν συνειδητά να εκθέσουν τους καταναλωτές στην επικίνδυνη αυτή ουσία, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διερευνηθεί και το πως έφτασαν προϊόντα που περιέχουν την ουσία αυτή εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δεδομένο μάλιστα πως η κυκλοφορία τέτοιων σκευασμάτων επιτρέπεται στα κατεχόμενα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουμε πολλάκις αναδείξει τα κενά ελέγχου που υπάρχουν σε προϊόντα που προέρχονται από τα κατεχόμενα και δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έχουμε επίσης κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκτεταμένη παράνομη εμπορία φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα, ειδικά στην επαρχία της Πάφου.

Φαίνεται όμως πως καμία δική μας έκκληση δε μπορεί να είναι αρκετή για να κινητοποιήσει τους αρμόδιους, αυστηροποιώντας τους ελέγχους για την καταλληλότητα, ή μη των προϊόντων που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές, όταν οι ίδιες οι αρχές φαίνονται να συγκαλύπτουν σκάνδαλα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας.