Αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί όπως εξαιρέσει ορισμένους Γενετικά Τροποποιημένους Σπόρους ΓΤΟ από τους κανονισμούς της γι’ αυτούς. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσο συνεπακόλουθο όπως οι αγρότες, οι παραγωγοί τροφίμων, οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να απορρίπτουν προϊόντα ΓΤΟ και να επιλέγουν προϊόντα χωρίς ΓΤΟ, αφού δεν θα υπάρχει η αναγκαία σήμανση στις συσκευασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, ζητά από τους πολίτες όπως σχολιάσουν τις αλλαγές που προτείνουν για τη νομοθεσία. Ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://act.greens-efa.eu/keep-gmo-out-of-our-food?source=gg_twitter_gmos_2021-10-11. Μπορείτε και εσείς να αφήσετε το μήνυμά σας για τις αλλαγές που προωθεί η ΕΕ και να στηρίξετε την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και της Ομάδας των Πρασίνων/Ανεξαρτήτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να απορριφθεί αυτή η πρωτοβουλία.

Σε δηλώσεις της το Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μελίνα Μενελάου, ανέφερε πως «Ολόκληρη η ανθρωπότητα σήμερα βασίζεται σε μια δεκάδα γεωργικών ειδών που θεωρούνται ως βασικά για την ανθρώπινη διατροφή, όπως η σόγια, το καλαμπόκι, το σιτάρι, το ρύζι, η ελαιοκράμβη. Τα περισσότερα από αυτά τα βρίσκουμε και σε γενετικά τροποποιημένη μορφή, και οι προμηθευτές των σπόρων είναι πολυεθνικές εταιρίες.  Ολόκληρο το μοντέλο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται στην παραγωγή αυτών των συγκεκριμένων ειδών, τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για τη χρήση τους σε ζωοτροφές. Δυστυχώς στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του κόσμου έχει δημιουργηθεί η απόλυτη εξάρτηση των γεωργών από πολυεθνικές εταιρίες για την παροχή σπόρων και χημικών, δημιουργώντας ήδη τεράστιες ανισορροπίες και προβλήματα. Η πρόταση της Κομισιόν έρχεται τώρα να επηρεάσει δυσμενώς την μόνη αντίσταση που μας έμεινε: η δύναμη των καταναλωτών. Μόνο οι επιλογές των καταναλωτών στέκουν εμπόδιο στην πλήρη κυριαρχία των ΓΤΟ στο παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων. Μόνο οι άοκνες προσπάθειες του παγκόσμιου πράσινου κινήματος και εθελοντικών οργανισμών αγροτών και καταναλωτών στέκουν εμπόδιο στον απόλυτο έλεγχο της τροφικής αλυσίδας μας από εταιρίες και οικονομικά συμφέροντα. Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας και να αντισταθούν και πάλι στην μη σήμανση των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ως πολίτες και ως καταναλωτές έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας».