*Γραπτή δήλωση της Αναπληρώτριας Προέδρου κ. Έφης Ξάνθου

Η Τουρκία δείχνει για ακόμη μια φορά το προκλητικό πρόσωπο της, με νέο απαράδεκτο περιστατικό απαγόρευσης εισόδου σε Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο. Αυτή τη φορά απαγόρευσε την είσοδο στον δημοσιογράφο και συνδικαλιστή Αλί Κισμίρ.

Συγκεκριμένα ο Αλί Κισμίρ συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων αλλά στο ταξίδι επιστροφής του στα κατεχόμενα, μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, αντιμετωπίστηκε από τις Τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο σαν τρομοκράτης.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Δημοσιογράφο Αλί Κισμίρ και όλους τους λοιπούς Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που έχουν μπει σε «λίστα τρομοκρατών» της Τουρκίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας που στόχο έχει την πρόκληση εκφοβισμού σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και άλλους Τουρκοκύπριους ενεργούς πολίτες.

Δυστυχώς είναι γνωστή η κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά ξενίζει το θράσος του καθεστώτος Ερντογάν που έχει συμπεριλάβει μέχρι στιγμής 42 Τουρκοκύπριους στην λίστα τρομοκρατών της, και απαγορεύει την είσοδο τους στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Ιδού η μαύρη λίστα» δημοσιεύονται τα 42 άτομα στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία. Σε αυτόν τον κατάλογο βρίσκονται πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των τεχνών, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές.

Καλούμε εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει σε διαβήματα σε όσα διεθνή σώματα μπορεί, καταδικάζοντας τον περιορισμό των δικαιωμάτων Κυπρίων Πολιτών και την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, του Τύπου, του πολιτεύειν, της εισόδου σε Κύπριους πολίτες από πλευράς της Τουρκίας. Εδώ είναι που πρέπει να διαφανεί η διαφορετική προσέγγιση μας σε σχέση με αυτή ενός υποτελούς, μη διεθνούς αναγνωρισμένου καθεστώτος. Εάν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη θέλει όντως να επιλύσει το Κυπριακό και να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκύπριους, πρέπει να τους δείξει πως έχει έγνοια για τα δικαιώματα τους από τώρα, όχι να μένει σε λεκτικές υποσχέσεις.