Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού δέχτηκε καταγγελίες για παράνομες επεμβάσεις σε χαλίτικη γη στην κοινότητα Σανίδας.

Μια καταγγελία που είχε πολλούς αποδέκτες: Την Επαρχιακή Διοίκηση, το Κοινοτικό Συμβούλιο Σανίδας, τον επαρχιακό κτηματολογικό λειτουργό Λεμεσού, και το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. 

Σε επίσκεψη μας στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο οι καταγγελίες ευσταθούν αλλά μιλούμε για πολλές περιπτώσεις και όχι μόνο μια.

Ενώ εξετάζαμε την καταγγελία για συγκεκριμένο τεμάχιο παρουσιάστηκε άλλη μια σοβαρή καταγγελία για επέμβαση με μπουλντόζα που μετατρέπει σε κρανίου τόπο, πευκόφυτη περιοχή με πλούσια βλάστηση. Η επέμβαση γινόταν σε κρατική γη και οι παρεμβάσεις για τερματισμό, ήταν άμεσες. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η γραφειοκρατία λειτούργησε αρνητικά με αποτέλεσμα να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.  

Οι παρεμβάσεις του κοινοτάρχη όσο και οι δικές μας δυστυχώς αντιμετωπίστηκαν πολύ χλιαρά. Αποτέλεσμα, αντί οι παράνομες επεμβάσεις να σταματήσουν άμεσα, κάποιοι  προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο.

Η παρουσία των Οικολόγων στην περιοχή ενόχλησε ιδιαίτερα. Αυτό ενισχύει τις υποψίες μας ότι στις προηγούμενες επεμβάσεις κάποιοι έκαναν πλάτες στους παρανομούντες ή απλά έκλειναν τα μάτια.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι οι παρεμβάσεις γίνονται από άτομα που έχουν στην κατοχή τους τεράστιες εκτάσεις γης. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Μερικοί μάλιστα επικαλούνται και τις πλάτες που έχουν για να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού για να εκφοβίσουν όποιον αντιδρά στις παράνομες παρεμβάσεις τους.

Σε μια άλλη περίπτωση ιδιώτης ξήλωσε αγροτικό δρόμο με μπετόν χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα και αν ο δρόμος που έγινε πριν από χρόνια, από την Επαρχιακή Διοίκηση, βρισκόταν σε αμφισβητούμενο τεμάχιο, αυτό δε νομιμοποιεί τις αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς στην περιοχή η πρόσβαση πυροσβεστικών μέσων είναι αδύνατη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πέρα από αυτό όμως ο ιδιώτης ξεφόρτωσε τα μπάζα, ρίχνοντας τα σε παρακείμενο ρυάκι.

Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών στηρίζει τον κοινοτάρχη Σανίδας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται πιέσεις γιατί αρνείται να συγκαλύψει τις παρανομίες.    

IMG 0160

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών