Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού ενέργειας στο ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, είναι η νέα σελίδα στο βιβλίο των τουρκικών προκλήσεων έναντι της Κύπρου, την ώρα μάλιστα που το ασφυκτικό πλαίσιο των συνομιλιών, φτάνει στην τελική του διαμόρφωση.

Τόσο η ίδια η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού ενέργειας στο Μπαρμπαρός, που βρίσκεται ανοιχτά της Κύπρου, όσο και οι δηλώσεις του για επικείμενη έναρξη γεωτρήσεων στην περιοχή εντός του έτους, αποδεικνύουν ένα στοιχείο, το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιμένει να μην βλέπει: Τη μηδενική διάθεση της Τουρκίας για συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. 

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έρχεται αντιμέτωπος με άλλη μια ήττα της στρατηγικής του, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι από τη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πενς, πέραν μιας αναμνηστικής φωτογραφίας και δηλώσεων συμπάθειας. Ούτε καν στα μέσα ενημέρωσης δεν επιτράπηκε η κάλυψη του γεγονότος για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία. 

Ενδεικτικό της αδυναμίας Αναστασιάδη να αναδείξει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στις διεθνείς του επαφές, είναι και το γεγονός της μη συνάντησης με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, για αποφυγή αντιδράσεων από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης.

Ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, καλούμε ξανά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγχρονιστεί με την πραγματικότητα. Έχει υποχρέωση να αναδεικνύει τα ζητήματα ουσίας που θέτουν σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι να αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση των συναντήσεων του.