Εκτιμούμε την προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης να μεταφέρει πίσω στην Ελλάδα τους /τις φοιτητές που χρειάζεται να επιστρέψουν για να μην χάσουν το εξάμηνο λόγω απουσιών, αφού τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν επανέλθει στη λειτουργία τους. Όμως φαίνεται ότι η συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση και τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής φέρει αποτέλεσμα.  

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι φοιτητές/φοιτήτριες αναφέρουν πως έχουν ναι μεν επαναπατριστεί όμως κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο τους λόγω του ότι πρέπει να επιστρέψουν πίσω στη σχολή τους για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια τους τα όποια είναι υποχρεωτικά. 

Αυτό συμβαίνει κυρίως σε φοιτητές που σπουδάζουν εκτός Αθήνας για παράδειγμα Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη κλπ. αφού δεν έχουν πρόσβαση σε άλλα αεροδρόμια της χώρας και ούτε έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς λόγω των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία του κορωνοϊού. Χτες ανακοινώθηκε ότι μόνο μετά τις 18 Μαΐου θα αρθούν τα μέτρα για την εσωτερική μετακίνηση στην Ελλάδα.  

Κυρίως όμως πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε διευθετήσεις με την ελληνική Κυβέρνηση ούτως ώστε να επιτραπεί να οργανωθούν πτήσεις επιστροφής για όσους/όσες έχουν πραγματική ανάγκη να επιστρέψουν.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των φοιτητών και καλούμε τον αρμόδιο υπουργό, καθώς και τους αρμόδιους φορείς όπως εξετάσουν άμεσα αυτό το ζήτημα. Πρέπει να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό για να μην κινδυνεύσουν οι φοιτητές μας να χάσουν το εξάμηνο.