Ενώ σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας και των βασικών ελευθεριών, την ίδια ώρα οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για τις κινήσεις της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα στα όσα επιχειρεί η Τουρκία και φέρνουν σε δύσκολη θέση την Κυπριακή Δημοκρατία. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η Άγκυρα είναι ένα βήμα μπροστά.

Όπως αναφέρει η “Σημερινή”, η Τουρκία θωρακίζει τις θέσεις της σε ότι αφορά την υφαλοκρηπίδα και την εκμετάλλευση της ΑΟΖ.

Έχει ήδη αποστείλει επιστολή στα ΗΕ ότι δεν αποδέχεται τη συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα ενημερώνει τα κράτη που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ ότι πριν και μετά τη λύση θα υπερασπιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει τα κυριαρχικά δικαιώματα της καθώς και των Τ/κ, ενώ θεωρεί δεδομένο τον αγωγό προς την Τουρκία.

Συζητώντας μάλιστα με τις εμπλεκόμενες στην κυπριακή ΑΟΖ πετρελαϊκές εταιρείες, είτε προβαίνει σε προειδοποιήσεις (όπως συνέβη με την ΕΝΙ), είτε προχωρεί στην παροχή οικονομικών ανταλλαγμάτων όπως συμβαίνει με την ΤΟΤΑL.

Η Τουρκία ξεδιπλώνει με όλη της άνεση το σχέδιο της χρησιμοποιώντας απειλές και την ισχύ της. Ποια είναι η απάντηση της Κύπρου σε διπλωματικό επίπεδο; Τα παραπάνω τελούν εν γνώση της Κυβέρνησης ή τα μαθαίνει σήμερα από τις εφημερίδες;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα της διπλωματικής κινητοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας εν μέσω συνομιλιών.

Η Κυβέρνηση προτίμησε για να μην εκνευρίζει τον κ. Ακιντζί και την Τουρκία αποφασίζοντας να σταματήσει τις πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο σε άλλα θέματα όπως το ενεργειακό και τώρα τρέχει να προλάβει και πάλι τις εξελίξεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις Βρυξέλλες προχωράει το ζήτημα της υλοποίησης των κριτηρίων του οδικού χάρτη της Τουρκίας για την άρση της βίζας, έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ χωρίς την ξεκάθαρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Εκεί υπάρχει  και ο κίνδυνος μιας διπλωματικής ήττας, η οποία θα φέρει σε δύσκολη θέση την πατρίδα μας.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της “Καθημερινής” για συνομιλίες στη Γενεύη αρχές Νοεμβρίου για το εδαφικό αναρωτιόμαστε πως θα βρεθεί λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα με τόσα ανοικτά μέτωπα και την Κύπρο σε μειονεκτική θέση.