Στις 3 Οκτωβρίου 2021, μια γιγαντιαία δημοσιογραφική προσπάθεια της ICIJ αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, τα Pandora Papers. Αυτές οι αποκαλύψεις έδειξαν πώς οι πλουσιότερες και ισχυρότερες εταιρείες και δισεκατομμυριούχοι, βρίσκουν παραθυράκια για να κρύψουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους εις βάρος της κοινωνίας. Η λίστα αποκάλυψε τα ονόματα παγκόσμιων ηγετών, πολιτικών, ιδιοκτητών επιχειρήσεων και ολιγαρχών που θεωρούν ότι οι φορολογικοί κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς. Ο πλούτος αυτών των εκπροσώπων του κορυφαίου 1% προέρχεται από την εργασία και τη ζωή του άλλου 99%.

Ένα χρόνο μετά τα Pandora Papers – τι μάθαμε από αυτά;

Ένα χρόνο μετά από αυτή την άνευ προηγουμένου διαρροή, ορισμένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μπλοκάρουν ορισμένους από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς νόμους, νόμους που θα οδηγούσαν την ΕΕ προς μια δίκαιη και αναδιανεμητική οικονομία. Όπως και οι δισεκατομμυριούχοι στα Pandora Papers, φαίνεται ότι αυτές οι κυβερνήσεις προτιμούν να βάζουν τα δικά τους συμφέροντα και ανάγκες πάνω από αυτά της κοινωνίας. Αν και η διαφορά μεταξύ αυτών και των εκατομμυριούχων επιχειρηματιών είναι ότι οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την ευημερία των πολιτών τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία πρέπει να θέσουν τις ανάγκες των πολιτών στην πρώτη γραμμή των αποφάσεών τους.

Η κρίση του κόστους ζωής που πλήττει σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτούσε ριζικές δημοσιονομικές αποφάσεις. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποφέρει υπερκέρδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες εδώ και μήνες. Οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι, ενώ η υπόλοιπη κοινωνία αγωνίζεται να πληρώσει συνεχώς αυξανόμενους λογαριασμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε έναν έκτακτο φόρο σε όλους τους τομείς -και όχι μόνο στις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας- που αναδιανέμει αυτά τα αθέμιτα κέρδη πίσω στους πολίτες.

Σε μια εποχή που η Ευρώπη βιώνει μια κρίση στο κόστος ζωής, φαίνεται ότι εξακολουθούμε να είμαστε κολλημένοι σε μια αβεβαιότητα χωρίς πολιτικές αποφάσεις, οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι και οι λογαριασμοί των ανθρώπων αυξάνονται ενώ παραμένουν αβοήθητοι και ανίσχυροι.

Τι πρέπει λοιπόν να αλλάξει για να διασφαλιστεί η φορολογική δικαιοσύνη στην Ευρώπη;

Αν θέλουμε πραγματικά να μάθουμε από τα ατελείωτα φορολογικά σκάνδαλα που κλήθηκαν να αποκαλύψουν οι δημοσιογράφοι με τον χρόνο και την προσπάθειά τους, υπάρχει μια σειρά από βήματα που πρέπει να κάνουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Είναι πραγματικά καιρός να σταματήσουμε να καθυστερούμε αποφάσεις που διατηρούν ένα status quo όπου οι εταιρείες και όχι οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ. Δυστυχώς, αύριο, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, θα συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών, αλλά δεν θα συζητήσουν καμία από τις αναγκαίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Μια πραγματικά θλιβερή επέτειος των Pandora Papers. Ως Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους καλούμε να δεσμευτούν άπαξ διά παντός για πραγματική φορολογική δικαιοσύνη.

 

Αυτό προτείνουμε για την καταπολέμηση της φορολογικής αδικίας:

  • Πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις μικρές «επικαιροποιήσεις» της ευρωπαϊκής μαύρης λίστας φορολογικών παραδείσων και να έχουμε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα κράτη και τις οντότητες όπου ολιγάρχες, εκατομμυριούχοι και μεγάλες εταιρείες κρύβουν τα κεφάλαιά τους.
  • Η ΕΕ πρέπει να απαγορεύσει τις εικονικές εταιρείες, και πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπερ-πλούσιοι δεν πρέπει πλέον να μπορούν να κρύβονται πίσω από ψεύτικες εταιρείες για να αποφύγουν να πληρώσουν το μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί.
  • Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν άμεσα την οδηγία σχετικά με την ελάχιστη πραγματική φορολογία των πολυεθνικών. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να φορολογήσουν τις μεγαλύτερες πολυεθνικές. Καθώς τα κέρδη των πολυεθνικών εκτοξεύονται, άλλα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να το κάνουν πραγματικότητα σε ολόκληρη την ΕΕ και να μην υποκύψουν σε ατομικούς εκβιασμούς.
  • Η αναθεώρηση της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί ευκαιρία για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να την αποδυναμώσουν και πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Πρέπει να εγγυηθούν ότι η οικονομία της ΕΕ διέπεται από δίκαιους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παράγοντες και όχι μόνο παιδική χαρά για όσους δεν τηρούν τους κανόνες.

Εάν κατορθώσουμε να επιτύχουμε σε αυτά τα μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε αντλήσει διδάγματα από τα Pandora Papers. Μια ΕΕ για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι μια ΕΕ που δεν παραδίδεται στις εξουσίες των δισεκατομμυριούχων και των πολυεθνικών. Είναι αυτή που διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι και ο πλανήτης βρίσκονται στον πυρήνα όλων των αποφάσεών του, όχι στο κέρδος.