Κακοδιαχείριση, διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας καταγράφει το πόρισμα του ΓΔ του οργανισμού, το οποίο η Βουλεύτρια ζητά εδώ και τρεις μήνες, χωρίς όμως απάντηση

Πλήρη διαφάνεια για όσα συνέβαιναν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), ζητά η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Συγκεκριμένα, πολυσέλιδο πόρισμα του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού, κ. Γιάννου Κουκουλαρίδη, καταγράφει, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που συνέβαιναν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, τουλάχιστον κατά την τελευταία δεκαετία. Ο κ. Κουκουλαρίδης είχε διοριστεί ως ερευνών λειτουργός από τα μέλη του ΣΑΛ, με σκοπό να διερευνήσει καταγγελίες που είχαν τεθεί ενώπιόν τους από πρώην υπάλληλο του οργανισμού, που απολύθηκε έπειτα από 30 χρόνια υπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν η κ. Ατταλίδου πληροφορήθηκε για τη διενέργεια της έρευνας, υπέβαλε, από τις 23 Ιουνίου του 2022, κοινοβουλευτικό ερώτημα, ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να την ενημερώσει για τα ευρήματά της, καθώς και για το εάν έχει διαπιστωθεί η διάπραξη πειθαρχικών ή/και ποινικών αδικημάτων.  Ζήτησε, επίσης, όπως της κοινοποιηθεί το πόρισμα. Εντούτοις, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει περισσότεροι από τρεις μήνες από την υποβολή του ερωτήματος, και ενώ το πόρισμα έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Αυγούστου, η κ. Ατταλίδου δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση από τους αρμοδίους.

Σε δηλώσεις της, η κ. Ατταλίδου σημείωσε πως «Είναι απαράδεκτο να ζητούμε, από τον Ιούνιο να κοινοποιηθεί το πόρισμα στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, και να μαθαίνουμε σήμερα από τον Τύπο πως χαρακτηρίστηκε εμπιστευτικό και βρίσκεται στην κατοχή των μελών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας από τις αρχές Αυγούστου». «Όπως φαίνεται υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ως εκ τούτου, απαιτούμε όπως υπάρξει πλήρης διαφάνεια γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα», τόνισε.  Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε η κ. Ατταλίδου, ζητούσε επίσης να μάθει πως έχει τεκμηριωθεί η διαφοροποιημένη ποινή του υπαλλήλου που απολύθηκε σε σχέση με τους υπόλοιπους που αντιμετώπιζαν τις ίδιες κατηγορίες, αλλά και το εάν έχει διαπιστωθεί πως μέλη του ΣΑΛ συνδέονται με οικογενειακούς δεσμούς με κάποιους από τους υπαλλήλους που είχαν βρεθεί ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του οργανισμού.

Επισημαίνεται πως το πόρισμα διαβιβάστηκε επίσης, στον πρόεδρο του ΣΑΛ και Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, προκειμένου να αποφασιστεί για το κατά πόσο θα το παραπέμψει στο ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας, ζητώντας τη διενέργεια ποινικής έρευνας.