Το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, σημειώνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με την πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο συνιστούν και προδιαγράφουν παραπέρα ανησυχητικές εξελίξεις για την περίκλειστη περιοχή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη κατοικία αλλά για αριθμό ξενοδοχείων των οποίων η αγοροπωλησία υποδηλώνει αισιόδοξες προοπτικές και ευκαιρίες για τον νέο ιδιοκτήτη. Ατυχώς, ακόμα κι αν, όπως δηλώνεται επίσημα, απουσιάζουν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις του Κτηματολογίου, η συγκεκριμένη οικονομική πράξη αποτελεί γεγονός, στην ουσία μη αντιστρεπτό.

Υπογραμμίζουμε πως δεν πρόκειται για  πρωτόγνωρη είδηση της οποίας ο αποσπασματικός σχολιασμός είναι τουλάχιστον αδόκιμος και ουδόλως κατανοητός. Είναι μεγάλος ο αριθμός ανάλογων συναλλαγών έχουν προηγηθεί στην Κερύνεια, το Βαρώσι και αλλού χωρίς οποιαδήποτε αποτελεσματική προσπάθεια για αποτροπή της καταφυγής ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών σε αυτή την «επιλογή». Κάποιες προσπάθειες που ξεκίνησαν από την Κυβέρνηση σε διάφορες περιόδους, «έμειναν στα μισά του δρόμου», για να θυμίσουμε και την πιο πρόσφατη το 2013. Το Κίνημα Οικολόγων είχε και τότε υποβάλει λεπτομερείς εισηγήσεις (αντίστοιχα και άλλα κόμματα) στο πλαίσιο αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής που ούτε αυτή έφτασε σε πρακτικό αποτέλεσμα!

Διαπιστώνουμε, για άλλη μια φορά, πως επαναλαμβάνεται η ίδια πρακτική: μια αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό να εξετάζεται μεμονωμένα κι αποσπασματικά, με «εύκολα» συμπεράσματα χρωματισμένα με κριτική για τους άλλους. Η για έξι χρόνια απουσία διαπραγματεύσεων αποτελεί, ούτως ή άλλως, ένα αρνητικό παράγοντα. Περισσότερο αρνητικό, όμως, είναι το γεγονός πως το ό,τι συζητήθηκε μέχρι τώρα οδηγεί, άμεσα ή έμμεσα, στην αντίληψη περί πλειοψηφίας ιδιοκτησίας της κάθε κοινότητας στην αντίστοιχη ζώνη.

Το 2013, με την κρίση των μνημονίων και των οικονομικών περιορισμών, οι εισηγήσεις της τότε Διακομματικής Επιτροπής δεν υλοποιήθηκαν, ζητούμε τώρα, δέκα χρόνια μετά, να επανέλθουν στο Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου, αυτή τη φορά να αξιοποιηθούν και να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις.