Δυο ανήλικα παιδιά κλήθηκαν για ανάκριση για το περιστατικό κακοποίησης και θανάτωσης γάτου που έλαβε χώρα σε Λύκειο της Επαρχίας Λευκωσίας στις 05 Μαΐου 2022. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, ότι η αστυνομία προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις έρευνες τις για διαλεύκανση αυτού του φρικτού περιστατικού και να επιβληθούν οι ποινές στους ένοχους όπως προνοεί η νομοθεσία.

Κατόπιν επικοινωνίας που είχαμε με τον Διευθυντή του Λυκείου Ιδαλίου, με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε πως πρόκειται για ένα σχολείο με ιδιαίτερες ευαισθησίες, όσον αφορά την ευημερία των ζώων. Τόσο το προσωπικό, όσο και τα παιδιά, φρόντιζαν επί καθημερινής βάσεως τα γατάκια που υπάρχουν στον χώρο, ενώ ο Διευθυντής ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία των Ζώων.

Δυστυχώς, σχεδόν καθημερινά καταγράφονται περιστατικά βίας απέναντι στα ζώα, με ακόμη ένα περιστατικό να βλέπει το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, όταν ανυπεράσπιστο γατάκι χρησιμοποιήθηκε ως «στόχος» για σκοποβολή στην Επαρχία Λεμεσού. Γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη καταγραφή περιστατικών εις βάρος των ζώων, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να δοθούν στην Αστυνομία των Ζώων, εκείνα τα εφόδια ώστε να την διευκολύνουν στο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Παλαιότερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο θέμα και είχαμε προτείνει μέτρα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τα μέλη που στελεχώνουν την Αστυνομία των Ζώων στο έργο τους. Δυστυχώς όμως δεν έγινε κάτι για επίλυση των ζητημάτων. Ακόμη παρατηρείται υποστελέχωση της Αστυνομίας των Ζώων όπως και έλλειψη απαραίτητου εξοπλισμού. Θα ζητήσουμε ξανά συνάντηση με την έντιμη Υπουργό για συζήτηση των θεμάτων αυτών.

Λόγω ακριβώς αυτής της έξαρσης στις κακοποιήσεις ζώων, τα επόμενα βήματα του Κινήματος είναι η προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας ώστε να μπουν ακόμα πιο αυστηρές ποινές για κακοποίηση ζώων και το αδίκημα να τεθεί ως κακούργημα. Ευελπιστούμε και αναμένουμε την υποστήριξη και των άλλων κόμματων στην τροποποίηση αυτής τη νομοθεσίας. Συνάντηση θα ζητήσουμε και με τον υπουργό Παιδείας για να ζητήσουμε την ένταξη μαθημάτων φιλοζωίας με την έναρξη της καινούριας χρόνιας στα σχολεία ούτως ώστε να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να αγαπούν και να σέβονται τα ζώα.

«Είναι καιρός πια οι νοοτροπίες που υπάρχουν από κάποιους ανθρώπους, τις οποίες δυστυχώς είδαμε κατά καιρούς να εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, να σταματήσουν και ως Κίνημα θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να το πετύχουμε» τόνισε η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Ανθή Μουζούρη.