Η Ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» προειδοποιεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν δραματικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία και να μην ανιχνευθούν, καθώς το σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας, αλλά και η υπηρεσία κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών δεν λειτουργούν στην περιοχή.

Μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του εδάφους γύρω από τον σταθμό, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας στην 30 χιλιομέτρων ζώνη αποκλεισμού στα δάση γύρω από το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί, ανέφερε η «Energoatom» στην ανακοίνωσή της.

Σε δηλώσεις της η κ. Μελίνα Μενελάου συντονίστρια της Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών ενάντια στα πυρηνικά αναφέρει πως:

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πλήρης έλεγχος της Ρωσίας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ μας υπενθυμίζει τον τρόμο που πέρασε όλη η Ευρώπη μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλη του 1986. Τα συστήματα ελέγχου των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι κρίσιμα εργαλεία για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση ατυχήματος και διαρροής. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάρρευση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης τόσο για την Ουκρανία, αλλά και για τις γειτονικές χώρες, υπενθυμίζοντας ότι η ραδιενέργεια δεν μπορεί να περιοριστεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για αποπυρηνικοποίηση στην περιοχή μας και όχι μόνο. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις για ακύρωση των προθέσεων της Τουρκίας για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού, απέναντι από την Κερύνεια».