Στην περιοχή του Λιμανιού της Λάρνακας εδώ και λίγες ημέρες φαίνεται ότι ξεφορτώνουν όγκους χωμάτων που εναποτίθενται σε ανοικτό χώρο. Οι όγκοι αυτοί μεταφέρονται στην Κύπρο από τρίτες χώρες για να τύχουν επεξεργασίας και να διαχωριστεί το άκρως επικίνδυνο νικέλιο από το υπόλοιπο υλικό. Η ανοικτή αυτή εναπόθεση εκπέμπει σκόνη με νικέλιο, αποτέλεσμα να γεμίζει η ατμόσφαιρα με επικίνδυνα σωματίδια που εισπνέονται από τους περίοικους και εργαζόμενους στις γύρω περιοχές. Επιπλέον πιθανότατα επιμολύνονται άλλα εμπορεύματα που διακινούνται στο λιμάνι, με άγνωστες αρνητικές συνέπειες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά και για τα προβλήματα οχληρίας που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες από εκπεμπόμενη σκόνη με νικέλιο, στην κατοικημένη περιοχή του λιμανιού.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου να εξετάσουν άμεσα το πολύ σοβαρό ζήτημα που άπτεται της υγείας των κατοίκων της περιοχής της Λάρνακας και να ληφθούν άμεσα μέτρα άρσης αυτής της εξόφθαλμα επικίνδυνης πρακτικής. Επιπλέον, αναμένουμε παρέμβαση του Τμήματος Περιβάλλοντος για την διαχείριση αυτή, αφού έχουμε λάβει και καταγγελίες ότι τα φορτηγά που διακινούν το υλικό αυτό από το λιμάνι Λάρνακας προς το μεταλλείο Σκουριώτισσας δεν το κάνουν με ασφαλείς, με αποτέλεσμα σκόνη νικελίου να διασπείρεται σε όλη τη διαδρομή από την Λάρνακα προς το Τρόοδος.