Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον στη Κύπρο για το κυπριακό. Με ανησυχία παρακολουθούμε εκπροσώπους κομμάτων να καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποκύψει στον εκβιασμό των πραγματικοτήτων και να αποδεχτεί τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας. 

Ως προτεραιότητα της Κυβέρνησης πρέπει να τεθεί η καλή προετοιμασία, η οποία θα δημιουργήσει την προοπτική που θα οδηγήσει το Κυπριακό ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει την επαναλειτουργία των Επιτροπών Εργασίας αλλά και των Τεχνικών Επιτροπών για επίλυση των εναπομεινάντων πολύ σημαντικών θεμάτων όπως αυτό της οικονομίας και το περιουσιακό. 

Προσοχή χρειάζεται και στα θέματα που θα συζητηθούν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, καθώς επί τάπητος πρέπει να τεθούν όλα τα θέματα και όχι μόνο αυτά που συζητήθηκαν στις πενταμερείς της Ελβετίας 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι προσεχτικός και να μην επιτρέψει την σύγκληση άλλης μιας πενταμερούς διάσκεψης . Οφείλει να απαιτήσει τα θέματα ασφάλειας να συζητηθούν στα πλαίσια μιας διεθνούς διάσκεψης. Πριν από τη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να ζητηθεί από τον  κ. Ακιντζί να επανακαταθέσει τον χάρτη που είχε αποσύρει τον Δεκέμβριο του 2017, μετά το Κραν Μοντάνα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από αυτό. Με στρατηγική και σωστή προετοιμασία οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν . Πρέπει  να αποφευχθεί ενδεχόμενο αδιέξοδο, το οποίο κάποιοι ήδη προτρέχουν να μας χρεώσουν.