Το Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, ενόψει του Εορτασμού του Πάσχα εφιστά την προσοχή στο λεγόμενο έθιμο της «Λαμπρατζιάς».

Τα περιστατικά των προηγούμενων ετών, αποδεικνύουν ότι τα επικίνδυνα έθιμα ενόψει του Πάσχα συνεχίζονται και φέτος και μας εφιστούν την προσοχή σε θέματα υγείας, ασφαλείας και περιβάλλοντος.

Θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν έτσι ώστε να αποφύγουμε αυτές τις Άγιες μέρες απώλειες ζωών,  τραυματισμούς με κροτίδες, εγκοπές δέντρων , καταστροφές ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας κοκ.

Το έθιμο της «Λαμπρατζιάς» -το είπαμε και το ξαναλέμε- όπως έχει εξελιχθεί είναι επικίνδυνο και επιβλαβές στο περιβάλλον, τόσο γιατί μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πρόκληση πυρκαγιών, όσο και διότι συνεπάγεται πολλές φορές παράνομο κόψιμο των δέντρων, αλλά  και με το κάψιμο ξύλινων αντικειμένων, τα οποία μπορεί να έχουν χημικά (βλ. βερνίκι κλπ) διασπείρονται στον αέρα που αναπνέουμε επικίνδυνες και ρυπογόνες ουσίες.

Εμείς, καλούμε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. Είναι κρίμα να θυσιάζονται δέντρα που χρειάζονται δεκαετίες να μεγαλώσουν για την επιπολαιότητα μερικών, που με τις πράξεις τους δεν σέβονται ούτε τα έθιμα αλλά ούτε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.