Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα του κτηρίου του Κρατικού Χημείου, ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, έκρουσε σήμερα ξανά ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων κ. Σταύρος Παπαδούρης κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέταζε σήμερα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Το κτήριο, όπως επιβεβαιώνεται και μέσα από μελέτες των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι άκρως επικίνδυνο, ενώ το γεγονός ότι διατηρεί ραδιενεργές, εύφλεκτες και τοξικές ουσίες είναι δυνατό να θέσει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των περιοίκων, αφού το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι από το 2001 το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για αντισεισμική αναβάθμιση και συνεπώς δεν έχει καμία προστασία έναντι σεισμού.

Οι Οικολόγοι από το 2012 έκαναν λόγο για «τοξική και ραδιενεργή βόμβα» μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας και κάλεσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας να εφαρμόσουν την αρχή της πρόληψης.

Επιβάλλεται το κτίσιμο ενός νέου κτηρίου με σύγχρονες προδιαγραφές, που να εξασφαλίζει και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και τη σωστή λειτουργικότητα του ίδιου του κτιρίου.

Σχετική μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας που έγινε πριν από μια και πλέον δεκαετία ανέδειξε τους μεγάλους κινδύνους.

Το κτήριο του Κρατικού Χημείου βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας, δίπλα από ζωτικές υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησία, το Ογκολογικό Κέντρο και έχει διαπιστωθεί ότι αυτό το κτήριο δεν είναι ασφαλές.

Σε περίπτωση σεισμού πολύ πιθανόν να καταστεί ακατάλληλο ή και να καταρρεύσει. Όπως είναι οι συνθήκες δεν παρέχεται ασφάλεια στους εργαζόμενους και να θυμίσουμε ότι σε αυτό το κτήριο είναι αποθηκευμένες και χρησιμοποιούνται τοξικές, χημικές και ραδιενεργές ουσίες».

Πρόκειται για μια τοξική και ραδιενεργή βόμβα μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας και δυστυχώς παρόλο που το πρόβλημα εντοπίστηκε από το 2001 μέχρι σήμερα αυτό που έχει γίνει είναι κάποιες επιφανειακές επιδιορθώσεις αυτές που θα έλεγε ο απλός πολίτης ‘πατσιαρίσματα’.

Η Βουλή με επανειλημμένα διαβήματα της (2012-2017) ζήτησε την επίσπευση των εργασιών μεταστέγασης των εγκαταστάσεων του κρατικού χημείου.

Κι ενώ ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων κ. Καρούσος, δήλωνε πριν λίγα χρόνια ότι οπωσδήποτε το 2023 θα αρχίσει η κατασκευή του νέου κτηρίου στην περιοχή της Αθαλάσσας μαθαίνουμε τώρα ότι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχει «άλλες προτεραιότητες» και δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα σχέδια του νέου κρατικού χημείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία δημοσίων προσφορών.

Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια – όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή η Γενική Διευθύντρια κα Γιαννάκη – και μπορεί να τα θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων για αναζήτηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στην εκπόνηση των σχεδίων για επίσπευση των εργασιών.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας