Η σημερινή συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό κ. Τζέιν Χολ Λουτ ελπίζουμε να γίνει αφετηρία για  ένα ουσιαστικό κύκλο επαφών και να  μην είναι ένας δούρειος ίππος που θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα και την διχοτόμηση που φαίνεται σαν κύριος στόχος της τουρκικής πλευράς.

Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την εμφανή προσπάθεια των Τούρκων και κύκλων των Ηνωμένων Εθνών να τεθούν χρονοδιαγράμματα στην πρωτοβουλία Λουτ και στην εν γένει προσπάθεια του ΟΗΕ.

Η ιστορία του κυπριακού απέδειξε ότι όταν τίθενται χρονοδιαγράμματα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία και στο ναυάγιο. Το ναυάγιο σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα ανοίξει το δρόμο για να μπει στο τραπέζι η πρόταση για συνομοσπονδία ή διχοτόμηση. 

Καθώς αναμένονται καλά νέα από τη γεώτρηση στο στόχο Γλαύκος γεγονός που αναμένουμε ότι θα προκαλέσει κλιμάκωση των προκλήσεων των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνονται οι ανησυχίες μας για σύνδεση των ενεργειακών θεμάτων και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος γεγονός που θα επιβραβεύσει την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα

Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να δράσει άμεσα σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις αυτές, ενώ οφείλει να τονίσει ξεκάθαρα πλέον και στον ΟΗΕ και στην ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζείν Χολ Λουτ σήμερα ποιος έχει την πραγματική ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό.