Την επίσπευση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που είναι ορισμένο για την Πέμπτη 5/1/17, ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Με επιστολή που απέστειλε ο κ. Γιώργος Περδίκης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη​
ζήτησε την άμεση συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει και χρόνος και για δεύτερη συνεδρίαση, όπως είχε αναφέρει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Περδίκης ζητά να ενημερωθεί ποιο το αποτέλεσμα των ενεργειών του Προέδρου Αναστασιάδη, που είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει κατά την τελευταία συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου» (7/12/2016).

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή.

 

ΜΠ/ΓΠ/1105/16

Προς

κ. Νίκο Αναστασιάδη

Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

20 Δεκεμβρίου 2016

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Έχω πληροφορηθεί ότι έχετε συγκαλέσει «Εθνικό Συμβούλιο» για την Πέμπτη 5/1/17. Έχω την άποψη ότι επιβάλλεται η επίσπευση της συνεδρίασης. Παραπέμπω σε πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου για δύο συνεδριάσεις του «Εθνικού Συμβουλίου» πριν τη συνάντηση της Γενεύης. Προφανώς ο καθορισμός της πρώτης συνεδρίασης στις 5/1 καθιστά πολύ δύσκολη τη σύγκληση δεύτερης συνεδρίασης πριν την αναχώρηση για τη Γενεύη.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών σας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε την άποψη ότι επιβάλλεται να συνέλθει άμεσα το «Εθνικό Συμβούλιο» προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση για τα περαιτέρω. Στις 5/1/17 θα είναι ήδη πολύ αργά και η συνεδρίαση θα έχει – και πάλιν φοβάμαι – ενημερωτικό χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι πέντε κόμματα είχαμε ζητήσει στην τελευταία συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου» (7/12/2016) να απευθύνετε επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας να προσκληθούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συμμετάσχουν ως συμβαλλόμενα μέλη στη διάσκεψη της Γενεύης (12/1/2017). Μας είχατε υποσχεθεί ότι θα προχωρήσετε σε διπλωματικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ποιο είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών σας;

Θα θέλαμε επίσης να ενημερωθούμε για την εξέλιξη στο θέμα της παρουσίας ως συμβαλλόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης. Υπενθυμίζουμε ότι είχατε αναφέρει στη συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου» ότι θα απευθυνθείτε για εξειδικευμένη νομική συμβουλή σε συμβούλους – συνταγματολόγους. Θα θέλαμε να ξέρουμε ποιές είναι οι ειδικές συμβουλές (και από ποιούς) που έχετε πάρει για το θέμα αυτό; Ποιές θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες σας;

Επιβάλλεται νομίζω να συνέλθει το «Εθνικό Συμβούλιο» πριν την 5η Ιανουαρίου για να ενημερωθεί περί των εξελίξεων στα πιο πάνω θέματα και αναλόγως να υπάρξουν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Επίσης, ενόψει της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη έχουμε την ισχυρή άποψη ότι πρέπει:

  1. Να δοθούν έγκαιρα όλα τα έγγραφα (πρακτικά – συγκλίσεις) στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να είναι αρκούντως πληροφορημένοι για να μπορούν να σας βοηθήσουν με την παρουσία τους στην πρώτη φάση της διάσκεψης στη Γενεύη.
  2. Να συμφωνηθεί η διαδικασία συνεργασίας και επαφής μεταξύ του Προέδρου και των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Γενεύης.

Τα πιο πάνω θα δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη.

Σε αντίθετη περίπτωση και με δική σας ευθύνη, θα καταστεί αχρείαστη η παρουσία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, εάν αυτοί παραμείνουν μέχρι και τη διάσκεψη της Γενεύης ελλιπώς πληροφορημένοι για το «κεκτημένο» των διαπραγματεύσεων και εάν περιοριστούν στο ρόλο των εκ του σύνεγγυς παρατηρητών των συζητήσεων, χωρίς κανένα δικαίωμα έγκαιρης ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων.

Πέραν των πιο πάνω, οφείλω να επανέλθω στα εξής θέματα, τα οποία σας είχα υποβάλει και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του «Εθνικού Συμβουλίου»:

  1. Υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη από το Συμβούλιο Γεωστρατηγικής Πολιτικής σχετικά με τον κίνδυνο προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου, σε περίπτωση παρατεταμένου αδιεξόδου ή ναυαγίου των διαπραγματεύσεων; Αναφέρεστε συχνά σε αυτόν τον κίνδυνο, χωρίς να υπάρχει δημόσια διατυπωμένη με τέτοια απειλή από την επίσημη Τουρκική πλευρά. Έχετε κάποιες πληροφορίες που να τεκμηριώνουν τον κίνδυνο; Εάν παρά τη θέληση σας, προκύψει τελικά αδιέξοδο, έχει καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου;  
  2. Έχετε μελετήσει την πρόταση, εάν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης, να ζητήσετε την απογραφή του πληθυσμού στην Κύπρο από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό; Αντιλαμβάνομαι ότι αφού μια θετική κατάληξη στη Γενεύη θα αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν τη συμφωνία, οι Τούρκοι δεν θα έχουν λόγο – αυτήν τη φορά – να μην αποδεχτούν την εισήγηση αυτή.
  3. Γιατί δεν αξιοποιείται ο χρόνος μέχρι τη Γενεύη για διαβούλευση των συμβούλων σας και του διαπραγματευτή με τις θεματικές υποεπιτροπές του «Εθνικού Συμβουλίου»; Η συνάντηση των υποεπιτροπών με τον διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη στις 7/9 ήταν πολύ μικρής διάρκειας και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί δεν συνεχίζεται ο διάλογος και η ενημέρωση;

Αναμένω τη θετική σας ανταπόκριση το συντομότερο.

Με οικολογικούς χαιρετισμούς και ευχές για «ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»,

 

Γιώργος Περδίκης

Πρόεδρος

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών