Στην αρχή της εβδομάδας το ευρωκοινοβούλιο συζήτησε το  θέμα των χρυσών διαβατηρίων που συνδέονται με προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων από υπηκόους τρίτων χωρών.

Το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να μην έχει ξεχάσει το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που έχει «κυπροποιήσει» πέραν των 7000 ξένων υπηκόων χωρίς να υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις και οι επαρκείς έλεγχοι.

Το μέλος της πολιτικής επιτροπής κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «Το θέμα γίνεται επίκαιρο γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποδόθηκε και σε Ρώσους ολιγάρχες – χρηματοδότες του Πούτιν – και τους επέτρεψε να προστατέψουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους. Θεωρείται ότι με αυτό το τρόπο ευρωπαϊκά κράτη όπως η Κύπρος, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν χρηματοδοτήσει έμμεσα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Για αυτό επιβάλλεται να μπουν ξανά στο μικροσκόπιο και να εξεταστούν όλες οι πολιτογραφήσεις Ρώσων ολιγαρχών και εάν αιτιολογείται να τους στερηθεί η υπηκοότητα.

Παράλληλα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε να επιταχυνθεί η διαδικασία απόσυρσης των υπηκοοτήτων που δόθηκαν παράνομα και να ξεκινήσει επιτέλους η ποινική δίωξη των υπευθύνων, να καταργηθεί επιτέλους ο νόμος που επιτρέπει στο Υπουργικό Συμβούλιο να παραχωρεί ευρωπαϊκή υπηκοότητα έναντι επενδύσεων και να υπάρξει τιμωρία των ενόχων.

Το σκάνδαλο των διαβατηρίων φαίνεται να έχει ξεχαστεί στην Κύπρο. Εμείς όμως ως Κίνημα, που είχαμε από το 2010 μιλήσει για την ανήθικη πρακτική της πώλησης της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας, περιμένουμε ακόμα να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των υποθέσεων και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».