Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε δραστικές ενέργειες, ώστε να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης, στο πλαίσιο και των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσαρμογή στην νέα τάξη πραγμάτων στον πλανήτη μας.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού αλλά και άσκησης πίεσης προς την εκτελεστική εξουσία που αφορούν την ανάπτυξη μιας πιο φιλοπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ο Παγκύπριος Οικολογικός Αγροτικός Σύνδεσμος «Οικοαγροτικός», συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Η χρήση των φυτοφαρμάκων στη συμβατική γεωργία και η εναλλακτική λύση της βιολογικής καλλιέργειας», η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα από τις λανθασμένες πρακτικές της συμβατικής καλλιέργειας, να επισημάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και να εξετάσει τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας αλλά και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.

Κύριος εισηγητής της εκδήλωσης αυτής είναι ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος μέσα από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές που παρακολουθεί, γνωρίζει πολύ καλά ποια προβλήματα δημιουργούνται με την χρήση βιοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, για την χλωρίδα, την πανίδα, το έδαφος, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Κατά την εκδήλωση, θα παρουσιαστεί αρχικά από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Γιώργο Ηλιάδη το πόρισμα του Οικοαγροτικού, από την τελευταία δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την χρήση των φυτοφαρμάκων.

Ακολούθως, ο κ. Μάριος Αδαμίδης – Προϊστάμενος του Κλάδου Αγροχημικών και Ζωοτροφών του Τμήματος Γεωργίας, θα ενημερώσει για το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την χρήση φυτοφαρμάκων στην Κύπρο.

Η Δρ. Νίτσα Κοιλιάρη – Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Διατροφολόγων, θα αναπτύξει τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων στην ανθρώπινη υγεία και ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Nicolas Netien – Περιβαλλοντικός Μηχανικός και Διαχειριστής Βιολογικής Φάρμας, θα μιλήσει για την βιολογική γεωργία στην Κύπρο και για τις προκλήσεις και προοπτικές που έχουμε στον τόπο μας.

Μέσα από αυτή την επιστημονική ολιστική προσέγγιση των ομιλητών της εκδήλωσης, τίθεται ο στόχος να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα ως προς την υιοθέτηση πρακτικών και κατανάλωσης, όπου θα επιτευχθεί η αειφόρος ανάπτυξη και συνεπώς η μείωση των ασθενειών που προκύπτουν από την βρώση προϊόντων με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ο Οικοαγροτικός, προσκαλούν όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τόπο μας, ώστε ο κάθε πολίτης να συμβάλει στην βελτίωση των πραγμάτων, καταθέτοντας τις δικές του εισηγήσεις και προτάσεις μέσα από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Οικοαγροτικός ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με θέμα: «Τα φυτοφάρμακα και τις επιπτώσεις στην υγεία μας». Το Σάββατο 6/4 και ώρα 12.00μ. θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης στην είσοδο της οδού Λήδρας.