Προκαλούν ερωτήματα τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ΧΥΤΑ Πάφου και την διαχείριση των αποβλήτων.

Για 26 μέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα, τα απόβλητα δεν θάβονταν με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν στο κύτταρο πάνω από 5000 τόνοι. Ήταν αυτοί οι τόνοι που, όπως πληροφορούμαστε, κάηκαν στις 26/4.  Προφανώς η φωτιά τέθηκε κακόβουλα , όπως συνέβαινε για δεκαετίες στους σκυβαλλότοπους.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι λόγω της καύσης κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων των περιοχών που γειτνιάζουν από τις τοξικές αναθυμιάσεις που παράγονται . Αντί  λοιπόν να προχωρούμε προς τα εμπρός, οπισθοδρομούμε στο τομέα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. 

Εν τω μεταξύ την ώρα που γίνεται λόγος περί συσκότισης των αιτιών της πρόσφατης πυρκαγιάς, καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή δυναμιτίζει την όλη υπόθεση. Σύμφωνα με αυτή, στον ΧΥΤΑ Πάφου μεταφέρθηκαν ως απόβλητα  φύκια τα οποία ως υλικό είναι πολύ εύφλεκτο, ιδιαίτερα όταν είναι ξηρά και δη όταν περιβάλλονται από μεθάνιο. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε επανειλημμένα προτείνει να εφαρμοστεί σχέδιο για την αξιοποίηση των φυκιών με κομποστοποίηση ως εδαφοβελτιωτικό. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή στη δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Πάφου και την αναγκαιότητα ύπαρξης περισσότερου ελέγχου στον τρόπο διαχείρισης της μονάδας αλλά και των αποβλήτων.     

Ταυτόχρονα έχουμε κατά νου ότι στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας Χελέκτορ, έχει συμφωνηθεί ότι θα λειτουργήσει και στην Κόσιη μονάδα τύπου ΧΥΤΑ, για να αποφορτιστεί ο Κοτσιάτης. Διερωτόμαστε αν ο κίνδυνος πυρκαγιάς που απειλεί σήμερα τον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη θα μεταφερθεί στην Κόσιη.