Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε δημόσια ότι δεν έχει ιδέα για τον αριθμό του πληθυσμού που βρίσκεται στα κατεχόμενα, άσχετα αν εδώ και καιρό διαβεβαίωνε για 220 χιλιάδες, ακόμα και το διάστημα που τέθηκε το θέμα της αναλογίας 4:1 κατά τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταγραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην διαδικασία της επίλυση του κυπριακού. 

Η διαχρονικότητα του προβλήματος της καταγραφής του πληθυσμού στα κατεχόμενα βέβαια, οφείλεται και στο παιχνίδι που παίζει η Άγκυρα με σκοπό να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα και να εξαργυρώσει τους αριθμούς αυτούς κατά τις συνομιλίες σε μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Άγκυρα ασκεί πίεση προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για καταγραφή των εποίκων μετά το Κρανς Μοντάνα. Είναι εμφανές το γεγονός ότι θέλει να γνωρίζει το αποτέλεσμα της διαχρονικής δημογραφικής αλλοίωσης την οποία επιδιώκει μέσω της συνεχιζόμενης κατοχής, ώστε να σχεδιάσει ενδεχόμενα και τα επόμενα βήματά της.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημόσια τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης στη δημογραφική αναλογία, οφείλει να πράξει άμεσα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι η Κυπριακή ηγεσία οφείλει άμεσα να θέσει θέμα απογραφής στα κατεχόμενα σε διεθνή βήματα, απαιτώντας να γίνει η καταγραφή από διεθνή οργανισμό, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη εμπιστοσύνη ως προς την ορθότητα των αποτελεσμάτων.