Ο Κύπριος πολίτης, οι επαγγελματίες και οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, αγκάλιασαν το Γενικό Σύστημα Υγείας εδώ και καιρό. Μια κοινωνική κατάκτηση που δεν χωράνε πισωγυρίσματα και δομικές αλλαγές στη φιλοσοφία της.

Η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Δρ Οδυσσέα Μιχαηλίδη ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την κατάσταση των οικονομικών των δημοσίων νοσοκομείων. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να γίνουν αλλαγές προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς εάν δεν γίνουν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση άμεσα, πιθανόν να κινδυνεύσει ακομα κι ολόκληρο το ΓεΣΥ.

Το ΓεΣY είναι ένα επίτευγμα για την Κυπριακή Κοινωνία και τα πολιτικά κινήματα που το στήριξαν σε δύσκολους καιρούς, έχουν υποχρέωση και καθήκον να παρακολουθούν από κοντά την σωστή εφαρμογή του έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες και οι ελπίδες των πολιτών.

Υπάρχουν βέβαια και πολιτικά κόμματα τα οποία από την αρχή τάχθηκαν εναντίον του ΓεΣΥ.  Φαίνεται ότι συνεχίζεται η προσπάθεια τους να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ μέσω της οικονομικής κατάρρευσης του ΟΚΥπΥ.