Χωρίς να ενημερώσει, να ζητήσει τη γνώμη ή τις εισηγήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, ενημερωνόμαστε από τον Τύπο πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με προτεινόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε τη δυσαρέσκειά μας για την τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσει τα ΜΟΕ αλλά και τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην πόλη της Αμμοχώστου.

Οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων συνθέτουν για ακόμη μια φορά μια πολύ δυσοίωνη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο και σκιαγραφούν και την πιθανή έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να ανησυχήσουν ιδιαίτερα τους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να άρει τις προσπάθειές της για διχοτόμηση της Κύπρου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζουμε πως η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της. Αυτό που πρέπει να απορρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες, είναι το «όνειρο» της Τουρκίας για λύση δυο κρατών ή οποιαδήποτε άλλη διχοτομική λύση.