*Γραπτή δήλωση Μέλους της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Έτμοντ Χαγουίλα

Τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει το αίτημα του Τμήματος Δασών όπως αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσβεση δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, για καλύτερο συντονισμό και αποτέλεσμα, με την Πυροσβεστική να επιθυμεί και εκείνη με τη σειρά της να περιοριστεί στον αστικό ιστό. Μια κίνηση, που θεωρούμε πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Το πρόβλημα δεν λύνεται όμως μόνο με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών.  Τονίζουμε πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί με προσωπικό και με υλικοτεχνική υποδομή το Τμήμα Δασών άμεσα.

Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έχουμε τονίσει επανειλημμένα, μέσα από επιστολές μας και δημόσιες παρεμβάσεις, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην υποστελέχωση του δασικού κλάδου. Η κατάσταση με την σημερινή στελέχωση είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016 και συνεχίζει να χειροτερεύει, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις διακηρύξεις πολλών.

Το Τμήμα Δασών χρειάζεται άμεση στήριξη από το κράτος ούτως ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές και να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά όπως αυτό της Σολιάς, του Ακάμα κλπ. Ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει και προτεραιότητα του Τμήματος η εκπαίδευση εθελοντών δασοπυροσβεστών, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες τοπικές ομάδες επιτήρησης και άμεσης ανταπόκρισης όταν προκύπτει η έκτακτη ανάγκη και να υπάρχει συντονισμός και αποτελεσματικότητα από την βοήθεια τους.