Ο επικίνδυνος δασικός δρόμος που οδηγεί στο “Blue Lagoon” του Ακάμα στο Νέο Χωριό κλείνει για επισκέπτες με ιδιωτικά οχήματα το 2022 με την λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Θεωρούμε πως είναι μια σημαντική και θετική εξέλιξη, που όμως αφήνει ανοικτό τον δρόμο για άλλο ένα χρόνο τουλάχιστον, με όλους του κινδύνους που αυτό ενέχει. Το πρόβλημα που προκύπτει από τον δρόμο είναι πολύ σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Η κ. Νατάσα Ιωάννου δήλωσε εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα εξής: «Η είσοδος και η μαζική κυκλοφορία των οχημάτων τύπου buggy και των τετράτροχων οχημάτων πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς.

Επαναλαμβάνουμε πως η συγκεκριμένη πρόσβαση δεν είναι δημόσιος δρόμος αλλά αφορά δρόμο δασικό και εξυπηρέτησης όπου παλαιότερα υπήρχε μπάρα στο σημείο και είχαν πρόσβαση μόνο οι έχοντας εργασία (κτηνοτρόφοι, το Τμήμα Δασών) και οι επισκέπτες που περπατούσαν ή ποδηλατούσαν ανενόχλητοι».

Εδώ και χρόνια τονίζουμε πως πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα διαχείρισης για τα συγκεκριμένα οχήματα εντός της φυσικής περιοχής του Ακάμα, λόγω της κυκλοφορίας τους  που γίνεται και εκτός του καθορισμένου οδικού δικτύου, καταστρέφοντας φυσικούς οικοτόπους, παραλίες, ενδημικά είδη και δημιουργούν σύννεφα σκόνης με τις τρελές ταχύτητες που αναπτύσσουν».

Υπενθυμίζουμε πως στον δρόμο έχει ήδη γίνει μεγάλη διαπλάτυνση χωρίς καμία μελέτη, με τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τα μέτρα και να επανακαθορίσουμε τους λόγους ύπαρξης των ιδιωτικών οχημάτων στον Ακάμα”.