Καλαντάρι Φεβρουαρίου 2015

6 Φεβρουαρίου – Μετά από ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την μη προσβασιμότητα του κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών σε άτομα με αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες, τοποθετήθηκαν στις εισόδους του κτιρίου δύο χειρολαβές για τη δημιουργία δύο σημείων πρόσβασης για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

21 Φεβρουαρίου – Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκη αναφορικά με την συμπερίληψη στους δικαιούχους δελτίου στάθμευσης αναπήρων (μπλε κάρτα στάθμευσης) των ατόμων με νοητική αναπηρία ανεξαρτήτως της ύπαρξης κινητικών προβλημάτων.

Καλαντάρι Μαρτίου 2015

4 Μαρτίου –       Εθελοντές Οικολόγοι με δυναμική παρέμβαση τους, άνοιξαν το κανάλι το οποίο τροφοδοτεί με νερό τη λίμνη του Μαγκλή, το οποίο έκλεισαν παράνομα άγνωστοι για να μειώσουν τη στάθμη του νερού μέσα στη λίμνη.

5 Μαρτίου –    Ψηφίστηκε ομόφωνα η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής κ. Αδάμος Αδάμου για τροποποίηση των Κανονισμών αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού έτσι ώστε να ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος σε ετήσια βάση για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις των Παραρτημάτων των Κανονισμών επήλθαν με την έκδοση διαταγμάτων.

18 Μαρτίου –    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζήτησαν και πέτυχαν ο Γενικός Εισαγγελέας να ασκήσει επιτέλους έφεση σε σχέση με την πρόσφατη υπόθεση καταδίκης συνταξιούχου καθηγητή για κακοποίηση σκύλου.

19 Μαρτίου –      Μετά από παράπονα πολιτών, η Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Λάρνακας προχώρησε με συντονισμένες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, και επετεύχθη ο καθαρισμός των σκουπιδιών που άφησαν ασυνείδητοι, καθώς επίσης και η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα σε περιοχή του αιολικού πάρκου στην Τερσεφάνου.

20 Μαρτίου –      Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Οικολόγων Λάρνακας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας συνεργεία του δήμου προχώρησαν και καθάρισαν τα ξύλα που τοποθέτησαν ανήλικοι στο αδιέξοδο της οδού Αινείου. Οι ανήλικοι προγραμμάτιζαν να μετατρέψουν οικόπεδο πλησίον οικιών, πάρκο και χώρο πρασίνου σε κρανίου τόπο για να στήσουν λαμπρατζιά.

23 Μαρτίου –      Στον Άγιο Αθανάσιο, στην οδό Χαραλάμπου Ευαγόρου, μέσα σε οικιστική περιοχή έγινε αίτηση για ανέγερση πρατηρίου βενζίνης το καλοκαίρι 2014. Οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν μάζεψαν υπογραφές, έκαναν καταγγελία στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Μετά από επικοινωνία του Κινήματος με το Δημαρχείο του Αγίου Αθανασίου και την Πολεοδομία και επιστολή από τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη προς την Πολεοδομία, σταμάτησαν οι διαδικασίες.

27 Μαρτίου –      Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είχε απευθύνει ερώτημα στον Υπουργό Υγείας κ. Πατσαλή σχετικά με τους ασθενείς της οικογενής αμυλοειδικής πολυνευροπάθειας και το αίτημα τους για επιχορήγηση του φαρμάκου Tafamides. Για το θέμα αυτό το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στήριξε την εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας. Μετά από πολλή πίεση προς το Υπουργείο αποφασίστηκε για να επιχορηγηθεί το φάρμακο από το κράτος.

31 Μαρτίου –      Μετά από πληροφορία που δέχθηκε η Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Λάρνακας για πρόθεση τοπικών αρχών του Καλού Χωριού Λάρνακας για εκκοπή κυπαρισσιού στον προαύλιο χώρου της εκκλησίας, με συντονισμένες ενέργειες και με την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και παρέμβαση αποφεύχθηκε η εκκοπή του δέντρου.

31 Μαρτίου –      Με παρέμβαση του βουλευτή των Οικολόγων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου επιτεύχθηκε η ανάκληση της απόφασης της Κυβέρνησης να ζητήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος διεθνώς  για απόκτηση ολόκληρης ή μέρος της ΑΗΚ, αναβάλλοντας εσπευσμένη ιδιωτικοποίηση με όλες τις αρνητικές της συνέπειες.

Καλαντάρι Απριλίου 2015

2 Απριλίου –         Μετά από εισήγηση πολλών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και των Οικολόγων, η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε πρόταση νόμου που καθιστά παράνομη πράξη την μη αποδοχή ιστορικού γεγονότος ως γενοκτονία, εφόσον αυτή έχει κριθεί ως τέτοια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή αν έχει γίνει αποδεκτή ως γενοκτονία από ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η απόφαση αυτή έχει σχέση με την Αρμενική Γενοκτονία αλλά και τη γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

6 Απριλίου –         Ο Δήμος Στροβόλου απάντησε στην τελευταία επιστολή μας για άρση της απαγόρευσης διακίνησης σκύλων στα πάρκα στο Δήμο Στροβόλου (συγκεκριμένα για το πάρκο Αγίου Δημητρίου), ενημερώνοντας μας πως το πάρκο σκύλων παρά το πάρκο Αγίου Δημητρίου έχει λειτουργήσει πριν το τέλος του 2014.  Επίσης ο Δήμος δεσμεύεται πως θα δημιουργήσει δύο νέους χώρους για τους σκύλους.

14 Απριλίου –      Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μέσα στα πλαίσια της δέσμευσης του για τη φύτευση αντίστοιχου αριθμού δέντρων, με τις ψήφους που εξασφάλισε το Κίνημα στις Βουλευτικές Εκλογές 2011, με το τέλος της φετινής εκστρατεία με δεντροφύτευση στο Στρουμπί, έχει ξεπεράσει το στόχο του που ήταν οι 8,960, όσοι ήταν οι ψήφοι που λάβαμε στις Βουλευτικές εκλογές 2011, φτάνοντας μέχρι σήμερα στα 10103 δέντρα.

20 Απριλίου –      Ο Δήμος Λάρνακας προχώρησε σε επιδιόρθωση ενός πολύ μεγάλου μέρους των πεζοδρόμων στην περιοχή του λιμανιού Λάρνακας μετά από επιστολή Γιώργου Περδίκη ημερομηνίας 15/12/2013.

20 Απριλίου –      Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Οικολόγων Λάρνακας με τον Πρόεδρο και Βουλευτή Οικολόγων κ. Γ. Περδίκη, ο δεύτερος απέστειλε επιστολή 18/03/2014 στην Δρ. Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα Πρόεδρο ΚΟΑ. Πλέον το κολυμβητήριο στο Νέο ΓΣΖ Λάρνακας έχει ανακαινισθεί και έχει αρχίσει η χρήση και αξιοποίηση του.

24 Απριλίου –      Μετά από καταγγελία, το γραφείο του Κινήματος Οικολόγων Λεμεσού, προχώρησε σε συντονισμένες ενέργειες με τον Δήμο Κ. Πολεμιδιών και το Τμήμα Δασών και επιτεύχθηκε η διάσωση καζουαρίνας 30 χρονών σε χώρο πρασίνου, η οποία προοριζόταν για εκκοπή μετά από άδεια που είχε εκδώσει το Τμήμα Δασών. Η άδεια ακυρώθηκε και το δέντρο απλώς κλαδεύτηκε.

30 Απριλίου –      Υπερψηφίστηκε πρόταση νόμου μας που κατατέθηκε από κοινού με άλλα κόμματα που τροποποιεί το νόμο που θα επιτρέπει σε μικροπωλητές (μη παραγωγούς) που μέχρι τώρα δραστηριοποιούνταν στις λαϊκές αγορές να συνεχίσουν να δουλεύουν στις λαϊκές, πωλώντας όμως μόνο προϊόντα κυπρίων παραγωγών.

Καλαντάρι Μαΐου 2015

15 Μαΐου –          Μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη τόσο σε συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος όσο και σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής με τον Υπουργό Εσωτερικών, προωθήθηκε η υλοποίηση της δημιουργίας προσωρινού Πράσινου Σημείου στο δήμο Παραλιμνίου με οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Παραλιμνίου είχε προτείνει δύο χώρους για τη δημιουργία Πράσινων Σημείων αλλά εξαιτίας έντονων αντιδράσεων από τους κατοίκους των γύρω περιοχών αποφασίστηκε όπως αναβληθεί η δημιουργία τους και προωθηθεί σε άλλο χώρο προσωρινή δημιουργία Πράσινου Σημείου.

18 Μαΐου –          Μετά από παρέμβαση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη και συζήτηση του θέματος αναφορικά με την αποζημίωση των υπαλλήλων του Τμήματος Δασών για απασχόληση εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας της δημόσιας υπηρεσίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ συνδικαλιστικής και εργοδοτικής πλευράς για προσωρινή διευθέτηση του θέματος για το 2015.

27 Μαΐου –         Μετά από πολλές προσπάθειες και ενέργειες του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών απερρίφθη ομόφωνα το αίτημα των σωματείων ΑΠΟΕΛ, Ομόνοιας και Απόλλωνα για περαιτέρω μείωση του φόρου θεάματος.