Καλαντάρι Φεβρουαρίου

8 Φεβρουαρίου   – Μετά από ενέργειες και επί τόπου επίσκεψη από την Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην οδό Μιχαήλ Κουτσόφτα στον Άγ. Αθανάσιο, όπου λόγω  μεγάλου οικιστικού έργου το μισό οικόπεδο έγινε σκουπιδότοπος εδώ και ένα χρόνο, έχει καθαριστεί.

19 Φεβρουαρίου –   Μετά από επιστολή της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για επικινδυνότητα του δρόμου Διερώνας – Ακρούντας, όπου γίνεται διαπλάτυνση, ο δρόμος καθαρίστηκε και συντηρήθηκε.

 

Καλαντάρι Μαρτίου

3 Μαρτίου –       Από τις 9/9/20 και μετά από πολλές παρεμβάσεις της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην οδό Καλυψούς 12 στο Στρόβολο, το τεμάχιο από σωρεία σκουπιδιών έχει καθαριστεί και τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα έχουν απομακρυνθεί.

4 Μαρτίου   –     Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην οδό Δώρου Λοΐζου στην Αγία Βαρβάρα, το πρόβλημα με την απόρριψη των ανακυκλώσιμων αποβλήτων έχει λυθεί. Η Κοινότητα προχώρησε στην αποκατάσταση του χώρου.

18 Μαρτίου –      Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αστυνομία για τα ζώα που αποτελούσε αξίωση του Κινήματος και φιλοζωικών οργανώσεων για πολλά χρόνια. Ψηφίστηκε παράλληλα και τροπολογία μας ώστε η Αστυνομία για τα Ζώα να έχει αρμοδιότητα να διερευνά ΟΛΑ τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων και όχι μόνο τα πιο σοβαρά (τα οποία είναι πάρα πολύ λίγα σε αριθμό).

23 Μαρτίου –      Από τις 4/3/21 και μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην Κοινότητα Σια, μετακινήθηκαν τα απόβλητα ασφάλτου από ιδιωτικό τεμάχιο καλλιέργειας Aλόης Βέρα.  Η Κοινότητα προχώρησε στην αποκατάσταση του χώρου μετά από τις παράνομες επεμβάσεις Συνεργείου της Επαρχιακής Διοίκησης.

30 Μαρτίου –      Μετά από ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για παράνομες επεμβάσεις σε αργάκι στην κοινότητα Αγρού, το Τμήμα Υδάτων ενημέρωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο όπως αρθούν οι επεμβάσεις.

 

Καλαντάρι Απριλίου

2 Απριλίου –       Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχέδιο ψηφίσματος για την εθνική ημέρα των Κούρδων, του οποίου συνεισηγητής ήταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

3 Απριλίου –       Μετά από ενέργειες του Επαρχιακού Γραμματέα Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και ανάμιξη του Τμήματος Δασών, σώθηκε αιωνόβιος τρέμιθος σε πεζοδρόμιο, στην Χλώρακα.

8 Απριλίου –       Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις 15/10/20 σχετικά με την όχληση από φουγάρα εστιατορίων που λειτουργούσαν στον Δήμο Λευκωσίας και εκπέμπανε αποπνικτικές αναθυμιάσεις και ρύπους σε τρεις περιπτώσεις: α) στην οδό Μετοχίου 41Β ενορία Αγ. Ανδρέα, β) στην οδό Αγίου Παύλου 3Γ ενορία Αγ. Ανδρέα και γ) στην οδό Διγενή Ακρίτα μέσα στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Αγ. Αντωνίου, το πρόβλημα έχει λυθεί.

22 Απριλίου –    Εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής σχέδιο απόφασης για τη δημοσιοποίηση του ενδιάμεσου πορίσματος ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου για πολιτογραφήσεις επενδυτών – χρυσά διαβατήρια, του οποίου συνεισηγητής ήταν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

22 Απριλίου –    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, της οποίας συνεισηγητής ήταν ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και η οποία τροποποιεί τον περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμο, ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία, χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομο με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλείται από την εν λόγω επιτροπή για επαναξιολόγηση της αναπηρίας του.  Επίσης, θεσπίζεται υποχρέωση για τα πρόσωπα που συγκροτούν την εν λόγω επιτροπή να δηλώνουν στο υπό αξιολόγηση άτομο την ταυτότητα και την ειδικότητα/επάγγελμά τους.

22 Απριλίου –    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου, της οποίας συνεισηγητής ήταν ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης και η οποία τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ώστε στην έννοια του όρου «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, να περιλαμβάνεται και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς ή παροχής υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που αποδίδεται σε τέτοια σύμβαση, εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

 

Καλαντάρι Μαΐου

6 Μαΐου –           Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις 08/03/21, σχετικά με την όχληση για παράνομη καύση καλωδίων για εξαγωγή χαλκού σε ανοικτή αποθήκη κοντά στο λατομείο Φαρμακά, το πρόβλημα έχει λυθεί.

 

Καλαντάρι Ιουνίου

7 Ιουνίου –          Μετά από επί τόπου επίσκεψη και παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο χώρος στο Σούνι-Ζανατζιά που ήταν παράνομος σκυβαλότοπος, καθαρίστηκε.

7 Ιουνίου –          Μετά από παρέμβαση και επί τόπου επίσκεψη της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και Τμήματος Υδάτων στον χώρο όπου έτρεχαν μαύρα λύματα από το Βατί και κατέληγαν στο Φράγμα Πολεμιδιών, εντοπίστηκε η διαρροή από το εργοστάσιο επεξεργασίας, έγινε αντικατάσταση αντλιών και το νερό στο φράγμα είναι καθαρό και πάλι.

22 Ιουνίου –      Μετά από ενέργειες του τέως βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη προς την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για υπόθεση οχληρίας σκύλων στην κοινότητα Καλλέπειας, ικανοποιήθηκε το αίτημα παραπονούμενου και η περιοχή έχει εξαιρεθεί για άσκηση κυνηγετικών σκύλων.

25 Ιουνίου –      Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο παράνομος σκυβαλότοπος στην έξοδο αυτοκινητόδρομου προς Governor’s Beach, έχει καθαριστεί.

 

Καλαντάρι Ιουλίου

8 Ιουλίου –        Ψηφίστηκε πρόταση νόμου που κατατέθηκε από κοινού από τους Οικολόγους, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, που παρατείνει την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας. Ο ψηφισμένος νόμος αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 27 Ιουλίου 2021 συγκλήθηκε έκτακτη ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου απορρίφθηκε η αναπομπή. Το θέμα πλέον έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

13 Ιουλίου –      Η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την παράνομη τοποθέτηση περιπτέρου στην προστατευόμενη παραλία ωοτοκίας χελωνών, ενημερώνοντας για την επέμβαση την Έπαρχο Πάφου.  Σε απάντηση της η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως τροχοδρομείται η μετακίνηση του περιπτέρου καθώς δεν έλαβε έγκριση ο παραβάτης για πλανοδιοπώληση.

19 Ιουλίου –      Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προς το Τμήμα Δασών, σώθηκε ένας μεγάλος πεύκος από πεζοδρόμιο στην κοινότητα Κονιών, παρόλο που είχε δοθεί άδεια εκκοπής του.

 

Καλαντάρι Αυγούστου

6 Αυγούστου –   Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθαρίστηκε ο σκυβαλότοπος στην περιοχή Καρνάγιο, πίσω από την ΚΕΟ.

30 Αυγούστου – Μετά από πολλές ενέργειες της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και επικοινωνία με το Δημαρχείο Κάτω Πολεμιδιών για καταγγελία ότι μέρος του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη δεν ποτίζεται, επιδιορθώθηκαν τα λάστιχα ποτίσματος και λύθηκε το θέμα.

 

Καλαντάρι Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου – Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις 15/09/21, σχετικά με την καταγγελία για πεύκα που κινδύνευαν στα Λατσιά, αφού είχαν υποσκαφθεί και το ριζικό σύστημα ήταν εκτεθειμένο, ενημερωθήκαμε από τον Δήμο Λατσιών ότι έχουν δοθεί οδηγίες στον εργολάβο του έργου να αποκαταστήσει άμεσα το σημείο. Το πρόβλημα προέκυψε μετά από την κατεδάφιση τοίχου αντιστήριξης.

 

Καλαντάρι Νοεμβρίου

4 Νοεμβρίου –    Μετά από παρέμβαση της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στις 18/03/21, σχετικά με καταγγελία για διάθεση μπαζών και σκυβάλων σε λάκκο και σε γκρεμό και ταφή αποβλήτων στην Κοινότητα Λαγουδερών, πλησίον του κοιμητηρίου της Κοινότητας, το Τμήμα Περιβάλλοντος με επιστολή του μας ενημέρωσε τα ακόλουθα: Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η απόρριψη αποβλήτων και αποκαταστήσει τον χώρο στην αρχική του κατάσταση. Το Κ.Σ. προχώρησε με βάση τις υποδείξεις του Τμήματος Περιβάλλοντος αφαιρώντας το χώμα μαζί με τα απόβλητα. Τα απόβλητα διαχωρίστηκαν και το χώμα τοποθετήθηκε στο Αθλητικό Στάδιο της Κοινότητας. Απομένει μόνο η παράδοση των διαχωρισμένων αποβλήτων σε αδειοδοτημένους Συλλέκτες / Μεταφορείς για μεταφορά τους σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

5 Νοεμβρίου –    Μετά από ενέργειες του Προέδρου και του Βουλευτή Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την πρόθεση του Ταμείου Θήρας και Άγριας Πανίδας να επιτρέψει το κυνήγι νότια της οδού Παλιάμπελα στο χωριό Ασγάτα, τελικά το Ταμείο Θήρας αποφάσισε όπως η περιοχή κλείσει άμεσα για το κυνήγι. Έχουν ήδη τοποθετηθεί απαγορευτικές πινακίδες.

 

Καλαντάρι Δεκεμβρίου

9 Δεκεμβρίου –   Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης κατέθεσε τροπολογία για τον Περί της Λήψης Έκτακτων Μέτρων στον Τομέα του Τουρισμού (Τροποποιητικό) Νόμο του 2021, ώστε να δικαιούται ο καταναλωτής να πάρει πίσω τα χρήματα του μέσω voucher από διακοπές που έχουν αναβληθεί λόγω πανδημίας και να παραταθεί ακόμα για 6 μήνες. Η τροπολογία πέρασε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.

13 Δεκεμβρίου – Η Έπαρχος Πάφου μας απάντησε σε επιστολή μας ότι προτίθεται με συντονισμένη επιχείρηση με την Αστυνομία να απομακρύνει όλες τις παράνομες κατασκευές των παράνομων κέντρων αναψυχής από την παραλία Αργάκα και Γιαλιά.