Η δημοσκόπηση της IMR/Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την εφημερίδα «Σημερινή» και την ιστοσελίδα «Sigmalive», αντανακλά διάφανα την απαίτηση της κοινωνίας, η οποία κατατέθηκε μέσω πρότασης νόμου των Οικολόγων και που αφορά στην οριζόντια ψηφοφορία.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση καταγράφει περίτρανα τη διάσταση των απόψεων που υπάρχει μεταξύ των πολιτών και των κομμάτων που καταψήφισαν πρόσφατα την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για την οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.

Στην ερώτηση της δημοσκόπησης με ποιον τρόπο θα προτιμούσαν οι πολίτες να πραγματοποιηθεί η διαδικασία ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές, ποσοστό 76% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι θα ήθελαν οριζόντια ψηφοφορία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι άλλη μια δημοσκόπηση καταγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η πρόταση νόμου των Οικολόγων για την οριζόντια ψηφοφορία, η οποία καταψηφίστηκε από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ, όχι μόνο ήταν σωστή και προάγει την δημοκρατία αλλά υιοθετείται από τους ίδιους του ψηφοφόρους.

Δικαιολογώντας την πράξη τους ενάντια στην πρόταση νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία, κάποιοι έφτασαν στο σημείο να υπονοούν ακόμα ότι οι ψηφοφόροι που δεν έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική και κομματική τοποθέτηση, δεν πρέπει να ψηφίζουν. Ή θα πρέπει να αναγκαστούν να ψηφίσουν κάτι που δεν τους εκφράζει ή να μείνουν σπίτι τους. Αυτός είναι όμως ένας από τους λόγους που βλέπουμε να αυξάνεται συνεχώς η αποχή.

Υιοθετώντας αυτό που είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατά την καταψήφιση της νομοθεσίας, ότι «πρόκειται για ένα δείγμα πλήρους διάστασης μεταξύ κοινωνίας και κομματικών ηγεσιών», το Κίνημα θα συνεχίσει τους αγώνες του για την επίτευξη του στόχου της οριζόντιας ψηφοφορίας.

2019 02 04 10 18 30