Συνήλθε σήμερα η Παγκύπρια Εκλογική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης ενημέρωσε τα μέλη της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης για τα δεδομένα αναφορικά με τις προσεχείς ευρωεκλογές.

Μετά από μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τοποθετήσεων τέθηκε σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση για τη συνεργασία στις προσεχείς ευρωεκλογές μεταξύ του Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών και της Συμμαχίας Πολιτών. Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται και οι εισηγήσεις για καταρτισμό ψηφοδελτίου που να αποτελείται από ίσο αριθμό αντρών και γυναικών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ολοκληρώθηκε μια μακρά πορεία, που διήρκεσε μήνες, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και προοπτικές συνεργασιών. Στόχος της πορείας αυτής ήταν μια, δημοκρατική και με ενεργή συμμετοχή των απλών μελών, διαδικασία ανάδειξης της συνεργασίας του Κινήματος με όμορες πολιτικά δυνάμεις για ένα επιτυχές αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών θα στηρίζεται σε συμφωνία επί ενός πλαισίου προγραμματικών θέσεων και στη συγκρότηση ενός δυνατού ψηφοδελτίου στο οποίο θα περιλαμβάνονται σε ποσοστό 50% γυναίκες υποψήφιοι και υποψήφιοι κοινής αποδοχής.

Κατά τη σημερινή μυστική ψηφοφορία για την πρόταση συνεργασίας με τη «Συμμαχία Πολιτών», τα μέλη της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης ψήφισαν υπέρ της πρότασης με ποσοστό 96%.

Κατά το τέλος της διαδικασίας, ο Πρόεδρος του Κινήματος, κ. Γιώργος Περδίκης μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με τη «Συμμαχία Πολιτών» για την κοινή κάθοδο στην Ευρωεκλογές. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις με την ηγεσία της «Συμμαχίας Πολιτών» για να συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου. Η Προϋπόθεση θα είναι η ισότιμη και ισόποση συνεργασία, η εφαρμογή του κανόνα 50 – 50 για την παρουσία γυναικών στο ψηφοδέλτιο και η πρόσκληση προς ανεξάρτητες προσωπικότητες να συμμετάσχουν σε αυτό το ψηφοδέλτιο. Η πεποίθηση μας είναι πως θα είναι ψηφοδέλτιο νίκης και το οποίο θα οδηγήσει στην εκλογή ενός άξιου εκπρόσωπου του Κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ψηφοδέλτιο και το εκλογικό μανιφέστο που θα διαμορφωθεί με τη «Συμμαχία Πολιτών» θα εγκριθεί σε μια νέα Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι βασική υποψηφιότητα από την πλευρά του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενώ ήταν και μια υποψηφιότητα που συζητείτο και στο πλάνο της συνεργασίας με τον Σενέρ Λεβέντ και τη «Συμμαχία Πολιτών».

Η ομόφωνη άποψη της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης είναι πως πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια θέση και να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός άξιου και καθ’ όλα αποδεκτού από την κοινωνία ανθρώπου, ο οποίος έχει ήδη προσφέρει πάρα πολλά και σημαντικά μέσα από το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Πιστεύουμε ότι θα εκπροσωπήσει επάξια και επαρκώς τον Κυπριακό λαό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο »