Όπως του «Φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», έτσι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να δράσει στο κυπριακό, πριν την άφιξη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου πριν την άφιξη της Τζέιν Χολ Λουτ και ο συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση είναι επιβεβλημένα, προκειμένου να υπάρξει σωστή προετοιμασία και ουσία στη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών στο κυπριακό, από εκεί όπου αυτές διακόπηκαν στην Ελβετία, καθώς υπάρχει επικινδυνότητα.

Αν η νέα αρχή των συνομιλιών, συνεχίσει από εκεί που διακόπηκαν, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επικέντρωση – στα θέματα που επέλεξε από μόνος του ο κ. Γκουντέρες- δηλαδή στα θέματα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων, με το βάρος να πέφτει στην Ελληνοκυπριακή ηγεσία προς εξεύρεση της χρυσής τομής. Ο κίνδυνος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει πίεση που είτε θα γίνει η όποια αποδοχή, είτε θα κατηγορηθούμε ότι δεν επιθυμούμε λύση και σε ενδεχόμενο νέο αδιέξοδο, να φορτωθούμε και το κόστος τους φταίχτη.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έκανε σαφές ότι θέλει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουντέρες, το οποίο μάλιστα θέλει να θεωρηθεί και ως μια προ-συμφωνία. Όπως πολλές φορές το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει δημόσια προειδοποιήσει, το πλαίσιο Γκουντέρες εμπεριέχει αρνητικές για τους Ελληνοκυπρίους θέσεις.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως ουδεμία διάθεση έχει να συζητήσει τον όποιο τερματισμό των εγγυήσεων. Είτε τις διατηρεί, είτε της αλλάζει όνομα αν μας ενοχλεί η λέξη «εγγυήσεις», είναι περίπου η θέση την οποία έχει εκφράσει η Άγκυρα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προειδοποιούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το επόμενο δεκαήμερο οφείλει να είναι πολύ προσεχτικός. Κατ’ ακρίβεια, δεδομένων των πιο πάνω, οφείλει να είναι πιο προσεκτικός από κάθε φορά. Ο συντονισμός στο εσωτερικό, μέσω Εθνικού Συμβουλίου αλλά και ο συντονισμός με την Ελληνική Κυβέρνηση, θωρούμε ότι θα τον θωρακίσουν σε τέτοιο βαθμό που θα μπορεί, έτοιμος πια, να συζητήσει με πάγιες θέσεις και σταράτες απόψεις απέναντι στην κ. Λουτ.

Η όποια δράση μετά την επίσκεψη της κ. Λουτ δεν θα έχει σχεδόν καμιά αξία, πέραν από την ενημέρωση.